Шансовете да бъде избран кабинет начело с Асен Василев са

...
Шансовете да бъде избран кабинет начело с Асен Василев са
Коментари Харесай

Шансът на Василев и шансовете на другите


Шансовете да бъде определен кабинет отпред с Асен Василев са 50 на 50. А вероятността да успее държавно управление с третия мандат е най-малко два пъти по-малка. Но и при триумф тежките въпроси остават, счита Веселин Стойнев.

Управленска формула може да се сформира относително елементарно. Въпросът в доста по-голяма степен е по какъв начин въобще ще се стигне още веднъж до властта, т.е. каква ще е формулата на парламентарна поддръжка за държавното управление. Защото партиите, които застават зад него, слагат бариери.

Първо Българска социалистическа партия бе сложила изискването. Има Такъв Народ обаче обявиха посредством Тошко Йорданов, че и Асен Василев не е подобаващ, за тях допустими биха били Никола Минчев, Андрей Гюров и Даниел Лорер. В същото време Политическа партия, Демократична България и Българска социалистическа партия явно не желаят Има Такъв Народ още веднъж за сътрудник и освен не канят представителите на партията на диалози, а избират да търсят още разцепления в нея, както споделя Ива Митева.

Най-голямото ограничаване обаче си е сложила самата мандатоносителка Политическа партия -. Досега е известно, че най-малко петима депутати не ѝ доближават за болшинство от 121, в случай че в броя на в допълнение обезпечените включим освен шестимата отцепници от Има Такъв Народ, само че и напусналата групата на " Възраждане " Елена Гунчева.

Може ли Асен Василев и кабинетът да останат на власт единствено за часове?

Нагласата на Политическа партия е в случай че до петък не обезпечи 121 депутата, да върне мандата на президента. Има обаче и по-екстравагантен ход - в петък Василев да връчи на президента осъществен мандат със състав и конструкция на кабинет, които да бъдат подложени на гласоподаване, без значение че не са обезпечени 121 депутата. С последната вяра, че освободени от предварителния вътрешнопартиен напън или загрижени за страната или за личното си бъдеще депутати от разнообразни групи ще гласоподават " за " държавното управление.
Редакцията предлага
Въпреки тези старания, е допустимо държавното управление да не събере 121 гласа, само че да бъде определено, да речем благодарение на ГЕРБ и Движение за права и свободи. Достатъчно е десетина от техните депутати да не вземат участие в гласуването и кабинетът да бъде утвърден с гласовете на над половината от присъстващите народни представители, каквото е условието по конституция. Но по този начин то си остава държавно управление на малцинството, което разполага с под 121 гласа и мъчно може да прокарва значими решения, а и може да бъде свалено когато и да е. Ако Асен Василев желае да е до дъно пореден - че няма да оглави кабинет на малцинството, ще би трябвало да подаде оставка незабавно след избирането си. Това би било най-краткотрайното държавно управление в историята на България, подало оставка часове или дни след заклеването си - по-краткотрайно и от едноседмичния кабинет на Константин Муравиев през септември 1944 година

Правителство на малцинството в действителност е недопустимо за обединението " Три+ ", тъй като нейни основни промени биха били неодобрени или пък подкрепени от други партии на висока цена с секрети сделки. Ако да вземем за пример правосъдната промяна продължи да крета, то един основен приоритет на Демократична България и на Политическа партия ще остане неодобрен и присъединяване им в ръководството ще стане безпредметно. Дори лансираният от Политическа партия Бойко Рашков няма да има по какъв начин да бъде определен отпред на КПКОНПИ.

Шансовете за кабинет с третия мандат

Шансовете да се сформира държавно управление с третия мандат (защото ГЕРБ твърдо даде обещание да върне втория) към този момент наподобяват неразбираеми. Но той или ще бъде още веднъж кабинет на малцинството, или ще е на някакво по-широко болшинство, под марката " евроатлантическо ". Ако третият мандат отиде в Демократична България, то би могъл да отпусне " служебно " десетина депутатски гласа в името на външно-политическата непоклатимост, без това да се възприема като присъединяване на ГЕРБ в обединението. Такова държавно болшинство надали ще може да организира съществени промени, само че пък ще постави началото за постигането на наложителен консенсус, без който никаква правосъдна промяна не е допустима в освен в този, а и в идващия парламент.

Ако президентът още веднъж даде третия мандат на Българска социалистическа партия, както в предходния парламент, шансът да се осъществя клони към нула, тъй като Демократична България и ГЕРБ няма по какъв начин да се качат на този трен, изключително след ветото на Корнелия Нинова на оръжието за Украйна.

Ако мандатът отиде в Има Такъв Народ, тогава партията може да търси коалиция само с ГЕРБ и Движение за права и свободи - хората на Слави Трифонов няма да могат да разчитат на никоя от политическите сили, които той смъкна от власт. На ИТН-ГЕРБ-ДПС обаче няма да им досгигнат девет депутати за болшинство, а е неуместно да привлекат и " Възраждане " (най-малкото ще се получи нещо като нов " възродителен развой " за Движение за права и свободи, само че и за почитателите на Костадин Костадинов). Отделно, че единствено " Възраждане " има наложителен интерес от избори незабавно, с цел да завоюва доста повече депутати, а не да удължава живота на 47-ия парламент, в който разполага с 12.

Предсрочните избори не са решение

Премерено на око, възможностите да бъде определен кабинет отпред с Асен Василев са 50 на 50. А вероятността да успее държавно управление с третия мандат е най-малко два пъти по-малка. Но и при триумф тежките въпроси остават. Ако се събере управническо болшинство, какъв брой устойчиво ще е то, щом ще зависи от предвидимостта на държанието на неколцина свободни депутати? Ако е кабинет на малцинството, търпима ли е цената, която ще платят тези, които вземат участие във властта и другите, които пасивно я поддържат? Партиите би трябвало да убедят своите гласоподаватели в правилността на тактиката, която са избрали. Така или другояче, сполучливото разрешаване на тези въпроси води към опцията да има въобще някакво парламентарно ръководство и да могат да се вземат решение основни за страната въпроси, както сполучливо се получи с рухването на ветото за Северна Македония. Иначе резултатът след следващите предварителни избори най-вероятно още веднъж ще е патов, без значение кой ги завоюва.

Този коментар показва персоналното мнение на създателя. То може да не съответствува с позициите на Българската редакция и на Дойче Веле като цяло.
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР