Шансът за кабинет с мандат на Демократична България (ДБ), подкрепен

...
Шансът за кабинет с мандат на Демократична България (ДБ), подкрепен
Коментари Харесай

Христо Иванов ``не вижда разбиране`` за кабинет с ПП и ГЕРБ - Политика

Шансът за кабинет с мандат на " Демократична България " (ДБ), подсилен от " Продължаваме промяната " (ПП) и ГЕРБ, продължава да е мощно предполагаем преди връчването на третия мандат. Само преди два дни съпредседателят на Демократична България Христо Иванов даде знак, че подобен кабинет би бил вероятен, в случай че Политическа партия и ГЕРБ реализиран единодушие и партиите работят по пет целта. Днес Иванов самичък разяснява, че това наподобява малко евентуално.

" Този кабинет (евентуално формираният с третия мандат, б.а.) върви срещу всякаква естествена политическа логичност. Той е спешен и няма да бъде съдружен, няма да бъде взаимно ръководство, няма да почива на някакви сделки. Той, вероятно, ще почива само и единствено на разбирането, че би трябвало да свършим пет неща. Но като виждам какво вършат - не виждам това схващане ", съобщи съпредседателят на  Иванов в коридорите на Народното събрание по отношение на капацитета за съставянето на постоянно държавно управление с третия изследователски мандат. В понеделник от " Продължаваме промяната " върнаха втория мандат несбъднат, чака се президентът Румен Радев да връчи третия при започване на идната седмица. Той има право на избор сред Движение за права и свободи, Българска социалистическа партия, " Възраждане ", Демократична България и " Български напредък ". 

Миналата седмица водачът на ГЕРБ Бойко. Съпредседателят на Демократична България отвърна, че това са " ", а след това излезе с позиция, че Демократична България биха взели участие в държавно управление със период, което да свърши пет предпочитани задания - влизане в еврозоната, в Шенген, приемане на Плана за възобновяване и резистентност, модернизацията на армията и конституционната промяна в прокуратурата.

Днес Христо Иванов съобщи, че съгласно тези цели срокът за това вероятно държавно управление би бил година-година и половина. 

" Ние не влизаме в разговори, тъй като няма връчен мандат. Ако бъде връчен на нас мандатът, това няма да стане през медийни сделки. Бихме предложили кабинет и състав, който има потенциал да свърши тези неща за стеснен период. Не става дума за никакви сделки и взаимни ръководства и коалиция. Не става дума за политическо държавно управление. Представете си го като длъжностен кабинет, който не е излъчен от президента ", изясни Христо Иванов. 

По думите му в този парламент е станало ясно, че не може да се приказва за образуване на болшинство. " Става въпрос можем ли да свършим пет неща дружно, без да се харесваме. Без да почваме да се харесваме и без да се разбираме - просто да свършим пет неща дружно ", сподели съпредседателят на Демократична България. 

Христо Иванов акцентира, че третият мандат е спешен и че би трябвало да се отличава от естествения политически кабинет, който почива на единодушие, което се образува сред устойчиво болшинство. 

" Очевидно е, че министрите трябва да са с подобен профил, че да не придвижват политическото опълчване в кабинета, а въпреки това, да могат да свършат дилемите, за които приказваме ", посочи той за персоналния състав на евентуалния кабинет. 

" Мненията на господин Борисов не ме ангажират. Не считаме да преговаряме с господин Борисов през медиите. Колкото по-малко се включваме в такива полемики, толкоз повече ще повишим възможностите, които са така и така доста нежни. Това, което виждам, е голямо предпочитание по чисто партийни егоистични аргументи да се отиде на избори ", съобщи той. 

Христо Иванов за следващ път повтори, че подобен евентуален кабинет не трябва да вземат участие ярки политически лица. В коридорите на Народното събрание външният министър от ГЕРБ Даниел Митов разяснява, че препоръчаното от Христо Иванов е в границите на естествените парламентарни процедури. По думите му от ГЕРБ са създали същото с първия мандат.

" Никой не приказва за коалиция, не мисля, че коалиция е допустима. Няма никаква концепция на кого ще бъде даден мандатът, ние призовахме който и да получи мандата, да си даде сметка, че са взели участие в ръководство, нарушавало конституционни практики. В ръководство с Кирил Петков и Асен Василев няма да участваме ", сподели Митов.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР