Шансът да бъдете ударени от метеорит е невероятно малък, но

...
Шансът да бъдете ударени от метеорит е невероятно малък, но
Коментари Харесай

Черно тото: Какви са шансовете да ви удари метеорит?

Шансът да бъдете ударени от астероид е необикновено дребен, само че в никакъв случай нулев . Просто попитайте Ан Ходжис, която станала първият документиран случай на човек, който е бил ударен от астероид  и е оживял. Това се случило през далечната 1954 година

Наскоро се появи нова история за рухване на астероид във Франция и по какъв начин една жена разказва, че е чула „ Бум “ на покрива, след което се почувствала необичайно.

„ В идната секунда почувствах удар в ребрата. Помислих си, че е някакво животно, може би прилеп! “ Newsweek цитира думите на жителката на Ширмек. Оказало се, че е ударена от камък. Тя занесла парчето канара на геолог, който предположил, че може да е астероид , макар че отбелязал, че сходен сюжет е извънредно необичаен.

„ Този извънземен „ прилеп “ обаче, евентуално има по-скоро земен генезис, защото съгласно Музея по минералогия в Страсбург, скалата по-вероятно съставлява шлака от металургичната индустрия “, това се споделя в репортаж на телевизионния канал France3.

„ Поне един път седмично имаме някой, който идва да ни помоли да изследваме камък, мислейки си, че е разкрил астероид “, изясни Барбара Голейн. " И в 99 % от случаите не е. "

Your chances of getting hit by a nomadic space rock are slim, but never zero.
— IFLScience (@IFLScience)
Това, че шлаката от Ширмек (и с това имаме поради каменистите отпадъчни вещества) не е астероид напълно не значи, че те в никакъв случай не падат в региони, населявани от хора , само че това е необикновено рядко. Една доста успокояваща статистика от НАСА гласи, че през последните 1000 години няма прочут случай на човек погубен от астероид или от въздействието на конфликт с подобен, само че има няколко антични китайски документа, които разказват такива смъртни случаи .

Рискът от това човек да почине при удар от астероид се усилва с размера на въпросната канара. Както динозаврите изпитали на гърба си, астероид като този, блъснал " Чиксулуб " ( Чиксулу̀б е кратер с диаметър към 180 km и дълбочина до 17 – 20 km, намиращ се на полуостров Юкатан. Той е третият по величина кратер на Земята. Предполага се, че се е образувал преди към 65 млн. години вследствие на удар от метеорит с диаметър към 10 km-бел.ред. ) може да убие доста хора както директно, по този начин и индиректно . Това оказва помощ да разберем за какво възможностите да бъдете ударени от мини астероид както се е случило с Ан Ходжис са толкоз дребни - тъй като възможностите това извънземно самородно парченце да стигне до Земята и да се приземи върху една незначителна парченце, каквато всеки един от нас съставлява, са минимални.

How big are some NEOs? Artist Michael Carroll shows comparisons between 2012DA14 (L) & Chelyabinsk meteoroid (R)
— All About Space (@spaceanswers)
Няма данни, че астероидът, който паднал над Челябинск, Русия, е блъснал непосредствено някого, макар че тежал към 12 000–13 000 метрични тона и бил с размери сред 17 до 20 метра в диаметър . В отчет от 2014 година по тематиката професорът по земни науки от университета Тулейн Стивън Нелсън, пресметнал, че вероятността да умрете от астероид е към 1 на 1 600 000 , докато  1 на 90 е шансът да умрете при автомобилна злополука .

За да понижат в допълнение риска от удар от галактическа канара, специалистите на НАСА по обекти, близки до Земята, като доктор Ейми Мейнзър, постоянно хвърлят по едно око към небето. Като професор по планетарни науки и основен откривател на широкообхватното инфрачервено проучване на близки до Земята обекти на НАСА (NEOWISE), знанията на доктор Мейнзър й донесли непредвидената роля на теоретичен съветник на кино лентата „ Не гледай нагоре “ , който в действителност е една притча за изменението на климата, с край, който в действителност пали пожар при всеки с тревога по тематиката за метеоритите.

Jennifer Lawrence, Leonardo DiCaprio and Timothée Chalamet na nowym zdjęciu z filmu
— Film News PL (@filmnewsPL)
Тъй като рекордните температури оглавяват новините по света, съвсем всеки ден през последните седмици , наподобява, че съгласно сюжетите за Страшния съд метеоритните удари са малко по-натам в листата. Така че към момента имате по-голям късмет да бъдете ударен да речем от прилеп.

По темата
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР