Шанс за съставяне на редовно правителство вече няма. След като

...
Шанс за съставяне на редовно правителство вече няма. След като
Коментари Харесай

Без редовно правителство: След 5-минутна среща от ИТН отказаха на БСП

Шанс за сформиране на постоянно държавно управление към този момент няма. След като от от ИТН обявиха пред Българска социалистическа партия, че няма да ги поддържат, предварителните парламентарни избори са към този момент сигурни. Въпросът е по кое време ще са те?

5-минутна среща и предупреден отвод за поддръжка от " ИТН " - по този начин мина последният опит за сформиране на държавно управление с третия мандат на Българска социалистическа партия.

" Единствената партия, която е казвала какво ще направи и го прави, е Има Такъв Народ. Всички останали минаха през ще подкрепим, няма да подкрепим, не желаеме постове, желаеме политики, не, не щем политики, желаеме постове. Цялата тая фурнаджийска лопата, която съставляват другите партии ние не участваме в това. Така че, сътрудници, няма какво ново да ви кажем с изключение на, че ние няма да подкрепим сформиране на кабинет с ваш мандат ", съобщи Тошко Йорданов, ръководител на ПГ на Има Такъв Народ.

" Същественото беше да реализираме това единодушие, което може да промени - закриването на спецсъда и прокуратурата, състав на Висш съдебен съвет, дълбока промяна във връзка с философията на КОНПИ. Това ни беше желанието и това щеше да е добре да го създадем. Уви, в този момент това ще се отсрочи с няколко месеца. Надяваме се най-малко в идващия парламент да има повече разсъдък и да се направи такова болшинство, което в действителност да стартира смяна в модела ", сподели Корнелия Нинова, ръководител на ПГ на Българска социалистическа партия.

От Българска социалистическа партия за следващ път приканиха да се побърза с актуализацията на държавния бюджет, с цел да може да се преизчислят пенсиите и да се обезпечат средства за лекарите, за запазване на границата и за бизнеса.

" С " Изправи се БГ! Ние идваме! " водихме диалога за актуализацията на бюджета и за редуциране на периодите и намерихме схващане. По реакцията ви виждам най-малко на първо четене някакво противоречие. За финален път ви призоваваме: проявете разсъдък! Проявете отговорност! ", добави Корнелия Нинова.

" Понеже срещата се предаваше онлайн - аз такова схващане не чух ", разяснява Арман Бабикян от ПГ на " Изправи се БГ! Ние идваме! ".

" Сега разбирате ли, за какво ние не отиваме на такива срещи, които в действителност са празен пи ар. Използват този трети мандат като да са се хванали за мачтата на Аврора и да се пробват с него да се вършат на ръководещи в страната ", разясни Борислав Сандов от ПГ на " Демократична България ".

" Имах възприятието, че се намирам на конгрес на Българска комунистическа партия или Българска социалистическа партия. Госпожа Нинова с инструкция надали не ни задължи комисията по кое време да работи и по кое време да не работи ", посочи Любомир Каримански от ПГ на Има Такъв Народ.

Споровете стигнаха и до подозрения за вмешателство отвън Народното събрание поради датата на изборите.

" Добре е телефонните позвънявания от друга постройка да не се трансформират в законодателна самодейност на Народното събрание ", съобщи Арман Бабикян от ПГ на " Изправи се БГ! Ние идваме! ".

" Дали в действителност няма телефонни позвънявания бюджетът да бъде признат след 15 септември? Хайде да забележим дали няма такива телефонни позвънявания, тъй като за другите ви подсигурявам, че няма ", акцентира Георги Свиленски от Българска социалистическа партия.

От ГЕРБ считат, че с актуализацията се тупа топката. Затова също настояха да се одобри и да се върви към избори.

" Актуализацията на бюджета беше импортирана от господин Радев за да се бави времето, тъй като той не желае да има избори 2 в 1. Ние ще му насрочим някаква дата в този момент, само че след това той може да бави пък колкото си желае настоящия парламент и най-после да се окаже, че парламентарните избори ще бъдат някъде декември ", сподели Тома Биков от ПГ на ГЕРБ-СДС.

От " Изправи се БГ! Ние идваме! " считат, че прибързаното приемане на актуализацията на бюджета няма да разреши да се гледат други импортирани законопроекти.

" Българска социалистическа партия няма да бъде вашият смокинов лист да си вършиме каквото желаете тук ", съобщи Иван Иванов от ПГ на Българска социалистическа партия.

" ПГ на ИБГНИ няма да бъде смокинов лист на желанието на Българска социалистическа партия да пререже опцията от разглеждане на законите, свързани със правосъдната власт ", сподели Мая Манолова, ръководител на ПГ на ИБГНИ.

" Тук стана листопад и листа падат, и става и сериал. И ту се събирате, ту се разделяте, пък се скарвате ", добави Тома Биков от ПГ на ГЕРБ.

От " ИТН " видяха лицето на задкулисието зад концепцията на Българска социалистическа партия да се актуализира бързо бюджета и ги упрекнаха, че играят в интерес на статуквото като редуцират живота на Народното събрание със седмица.

" Днес е денят за двуличие на Българска социалистическа партия. И вие още веднъж се гушнахте с ГЕРБ. Така че уважаеми сънародници, в случай че това предложение на Българска социалистическа партия мине, те би трябвало да изпратят букет цветя и шоколадови бонбони на Иван Гешев ", добави Тошко Йорданов, ръководител на ПГ на Има Такъв Народ.

" Госпожа Нинова не е ходила нито на кино с господин Борисов, нито му е била министър, нито му е била омбудсман. Може и към нея да имаме всевъзможни връзки, само че тя на килимчето не е била ", разяснява Тома Биков от ПГ на ГЕРБ.

" Невероятно прелестна панорама е по какъв начин ГЕРБ пазят Българска социалистическа партия. Днес в действителност е прекрасен ден за българската народна власт какъвто се говореше в зората след 89 година, с цел да лъснат връзките сред двете партии на статуквото ", означи Тошко Йорданов, ръководител на ПГ на Има Такъв Народ.

" Търпяла съм доста повече от това, което през днешния ден причинявате. Уверявам ви, че Борисов е по-сериозен конкурент и ние с него 5 години доста се бихме ", сподели още ръководителят на " Българска социалистическа партия за България " Корнелия Нинова.

В последна сметка Народното събрание отхвърли предлагането на Българска социалистическа партия за по-бързо разглеждане на актуализацията на бюджета.

Репортери: Милена Кирова и Вера Александрова
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР