Шанхайската организация за сътрудничество (ШОС) ще се разшири на предстоящата

...
Шанхайската организация за сътрудничество (ШОС) ще се разшири на предстоящата
Коментари Харесай

Най-голямата регионална организация в света ще се разшири

Шанхайската организация за съдействие (ШОС) ще се разшири на идната си среща на върха в узбекския град Самарканд, заяви президентът на страната хазаин Шавкат Мирзийоев. ШОС е най-големият районен блок в света, състоящ се от осем членове, измежду които Русия, Китай и Индия.

В публикация, оповестена на формалния му уеб страница в понеделник, Мирзийоев показва убеденост, че събитието, планувано за 15-16 септември, ще " сложи началото на нов стадий " в историята на организацията.

" Броят на членовете на ШОС ще нарасне и ще се образува бъдещата ѝ стратегия, а това е извънредно алегорично ", написа водачът на централноазиатската страна.

Понастоящем в групата членуват осем пълноправни членове: Индия, Казахстан, Китай, Киргизстан, Русия, Таджикистан, Пакистан и Узбекистан. Две страни - Иран и Беларус - са в развой на присъединение към ШОС и имат статут на наблюдаващи, както и Афганистан и Монголия.

Мирзийоев счита, че срещата в Самарканд ще бъде запомнена с началото на " нов, приобщаващ разговор " В свят, измъчен от " дълбока рецесия на доверието " и геополитическа борба, ШОС би трябвало да се трансформира в " привлекателен център без разграничителни линии в името на мира, съдействието и напредъка ", съобщи той.

Една от основните цели на ШОС е да разшири съдействието си с Афганистан, който, съгласно Мирзийоев, " би трябвало да се опита да извърши нова мирна задача - да свърже Централна и Южна Азия "

ШОС обгръща 40% от популацията на света и над 30% от международния Брутният вътрешен продукт.

През септември 2021 година ШОС започва механически процедури за приемането на Иран. Специалният делегат на съветския президент по въпросите на ШОС Бахтиор Хакимов съобщи тогава, че процесът на присъединение ще отнеме много време. Беларус е последната страна, която подаде молба за участие в ШОС. Офертата му беше оповестена от Хакимов през юни тази година.

Във вторник националният координатор на ШОС за Узбекистан Рахматула Нуримбетов разкри, че по време на срещата на върха шест страни, в това число четири арабски, ще получат статут на сътрудници в разговора.

Един от водачите, които се чакат на срещата, е китайският президент Си Дзинпин, който прави първото си пътешестване в чужбина от повече от две години.

Въпреки че Турция не е член на ШОС, президентът на страната Реджеп Тайип Ердоган също се чака да дойде в Узбекистан за диалози с съветския си сътрудник Владимир Путин. Двамата водачи ще обсъдят въпроси, свързани с спора в Украйна и " зърнената договорка ", реализирана с посредничеството на Организация на обединените нации.
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР