Шампионската лига не без основание претендира да е най-престижният клубен

...
Шампионската лига не без основание претендира да е най-престижният клубен
Коментари Харесай

Неземната петица с пет и повече финала в ШЛ

Шампионската лига не без съображение претендира да е най-престижният клубен шампионат в света. Само най-подготвените всред топ тимовете на Стария континент могат да стигнат до финала за трофея с „ огромните уши”.

През 1992 година конкуренцията смени формата и наименованието си, с цел да извърви пътя от Купа на европейските първенци до това, което познаваме през днешния ден. За всичките тези 26 години единствен Реал Мадрид – който още веднъж е на край и през този сезон – съумя да завоюва трофея в две следващи години.

За всеки клуб и неговите играчи сходно достижение е задоволително трудоемко, само че в случай че променим вероятността и погледнем от самостоятелна позиция, то граничи с невъзможното даден футболист да играл в 5 или повече финала. И все пак… каним се да ви срещнем с петима играчи от модерната епоха на Шампионската лига, които сториха таман това.

Патрис Евра

37-годишният французин понастоящем играе в Уест Хем и най-силните му години сякаш отминаха. Това не трансформира обстоятелството, че е един от петимата играчи, които съумяват да вземат участие най-малко 5 пъти във край от Шампионската лига.

Кариерата на Евра в мъжкия футбол започва през 1998 година, а първият му огромен пробив е с Ница, след което идва трансфер в Монако. Именно с „ монегаските” през 2004-а – единствено на 23 години – Евра играе първия си край в ШЛ. Порто побеждава Монако с 0:3. Впоследствие Евра дойде в Манчестър Юнайтед и игра два финала с „ алените дяволи”, като бе на печелившата страна в този от 2008-а. Следващата спирка за ветерана беше Ювентус, с който Евра записа още два финала (и двата изгубени).

Едвин ван дер Сар

Кариерата на бележития холандски вратар стартира през 1990 година с Аякс, където той записа цели 9 сезона и един трофей от Шампионската лига в двата финала, които доближи. Победата бе през сезон 1994/1995 след осъществявания на дузпи, а през идната акция Аякс се оказва на губещата страна.

След това с Ювентус Ван дер Сар игра край против Реал Мадрид и го загуби. По някакъв метод снажният вратар се озова във Фулъм, откъдето Манчестър Юнайтед го закупи. С екипа на „ алените дяволи” холандецът завоюва още един път Шампионската лига и игра още два финала.

Кларънс Зеедорф

Роденият в Суринам някогашен холандски национал има цели 4 трофея от Шампионската лига на сметката си – с Аякс, Реал Мадрид и два пъти с Милан (2003 и 2007). Той е и единственият състезател в историята, който е вдигал „ огромните уши” с три разнообразни тима.

Кариерата му Аякс стартира през 1992 година, а три сезона по-късно племейкърът се взема решение на трансфер в Сампдория. Престоят му там продължи единствено 12 месеца, а Реал Мадрид го притегли през 1996 година. С „ белия балет” Зеедорф печели ШЛ един път и прибавя две шампионски трофеи от Ла Лига.

Тъмнокожият футболист провокира същински възторг с прехвърлянето си в Милан през 2002 година. Холандецът остана на „ Сан Сиро” цели 10 години и се трансформира в един от модерните знаци на „ росонерите”. С тях игра общо в 3 финала от Шампионската лига, като завоюва два.

Кристиано Роналдо

Само след броени дни – и стига да не е възпрепятстван по някакъв метод – португалецът за 6-и път в кариерата си ще взе участие във край от Шампионската лига. Ако в Киев „ белия балет” победи за невиждан трети следващ път, Роналдо би станал едвам вторият в историята с 5 трофея от шампионата в модерната му епоха.

Три от триумфите пристигнаха с екипа на „ кралския клуб”, а с Манчестър Юнайтед той завоюва трагично в Москва посредством дузпи (срещу Челси) през сезон 2007/2008. Към сегашния миг той е голмайстор №1 както за актуалната акция, по този начин и в исторически проект със своите 120 гола в 150 мача.

Докато с Юнайтед той един път беше от губещата страна във край от ШЛ, дотук с Реал Мадрид непроменяемо печели конфликта за трофея.

Паоло Малдини

Италианската легенда има цели 8 участия във финали на Шампионската лига, всичките до едно като футболист на Милан, където мина цялата му кариера. Уникалните качества на бранителя му разрешиха да се наслаждения на пъстра 24-годишна кариера, а за „ росонерите” той е освен това от кумир.

Като петкратен притежател на трофея в ШЛ, той е най-титулуваният състезател в цялата история, а също и индивидът с най-вече появи във финални дуели. От много време Малдини е сам на върха, а дали Кристиано Роналдо или някой различен ще показа величието му, занапред ще разберем. Триумфите му в Шампионската лига (два още в ерата на КЕШ) идват през акции 1988/1989, 1989/1990, 1993/1994, 2002/2003 и 2006/2007.
Източник: gong.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР