Шахматни съперници уреждат дългогодишен спор за измама

...
Норвежки световен шампион и вундеркиндът от САЩ, който неочаквано го
Коментари Харесай

Норвежки световен шампион и вундеркиндът от САЩ, който неочаквано го победи, разрешиха едногодишен спор за измама, който разтърси света на шаха .

Магнус Карлсен обвини Ханс Ниман в нечестна игра, след като той загуби в Sinquefield Cup през септември.

Г-н Ниман съди своя съперник, онлайн платформата Chess.com и втори гросмайстор за клевета.

Chess.com сега казва, че спорът е уреден, акаунтът на г-н Ниман е възстановен и г-н Карлсен приема, че не е имало измама.

Споразумението има за цел да сложи край на една година на взаимни обвинения и неоснователни твърдения, която започна, когато г-н Карлсен, световният номер едно, каза, че г-н Ниман, тогава на 19 години, е измамил, за да го победи на турнира в Сейнт Луис, Мисури.

Г-н Нийман призна, че е измамвал два пъти в онлайн мачове на Chess.com на 12 и 16 години, но отрече да го е правил в Sinquefield Cup или който и да било в -лична игра.

Уебсайтът спря акаунта му след приемането му, след което каза в доклад, че има доказателства, че той „вероятно“ е измамил в около 100 онлайн мача.

Съществено е обаче, че същият доклад казва, че не е намерил доказателства за измама в турнира срещу г-н Карлсен.

Обвиненията доведоха до странни спекулации в социалните медии за това как г-н Нийман може да изневерява лично.

Теориите включват малки микрофони и дори използването на предмети, които могат да бъдат вградени в тялото, които могат да предават кодирани инструкции.

Г-н Нийман заведе дело за 100 милиона долара за клевета през октомври срещу г-н Карлсен, Chess.com и Хикару Накамура, американски гросмайстор, който многократно заявяваше убеждението си, че г-н Ниман е изневерявал.

Този случай по-късно беше прекратен, което доведе до извънсъдебни дискусии за разрешаване на проблема.

Източник: bbc.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР