Шахматната федерация няма шанс за международен лиценз и това се

...
Шахматната федерация няма шанс за международен лиценз и това се
Коментари Харесай

Браво, Нургюл! Дано странни спортно-политически схеми не попречат на устрема ти…


Шахматната федерация няма късмет за интернационален лиценз и това се знае от ръководителите на българския спорт

Истерията към прелестната Нургюл Салимова и успеха  на Световната купа по шахмат не стихва. Макар и оставена сама, тя се сбори крепко и ни накара да се усещаме горди.

Българката приключи втора в Баку (Азербайджан), като малко не ѝ доближи за първото място и всички започнахме да разбираме от шах. Както беше с COVID-19, войната в Украйна и куп други тематики.

Но отвън полезрението на всеобщия почитател остава един доста значим миг! Лицензираната все още у нас Българска федерация по шахмат 2022 няма никакъв късмет да получи интернационален лиценз. И това се знае добре от ръководителите в българския спорт. Причината е, че още когато интернационалната шахматна общественост разкри далаверите на тогавашния ръководител на законната все още родна федерация Силвио Данаилов, беше оповестено, че няма по какъв начин да бъде подкрепена централа с присъединяване на хора от неговия екип. А актуалният ръководител на лицензираната от Весела Лечева като длъжностен състезателен министър Българска федерация по шахмат 2022 и някогашен народен представител от Българска социалистическа партия Васил Антонов е точно подобен. По тази причина и българският шах сега е без интернационален лиценз.

Както към този момент писа, свадите в родния шахмат имат дълга традиция. Настоящият състезателен министър Димитър Илиев също излезе с много мъглява позиция, в която се оповестява, че Нургюл ще бъде „ подтиквана “. Как тъкмо не е ясно, тъй като актуалната нормативна уредба не го разрешава.

В над десетгодишната към този момент история на проблемите с българския шах имаше доста значим миг. През 2017 година тогавашният състезателен министър Красен Кралев предложения в България интернационалните ръководители на този спорт. Позициите бяха изчистени, взеха се ограничения за превъзмогване на рецесията и обстановката се възстановява. А проблеми като тази с изоставената Нургюл Салимова не се допускаха.

Интересите на родна почва обаче очевидно надвиха и службогонецът Радостин Василев първо лиши лиценза на приета от Международната централа Българска федерация по шахмат 1928, а по-късно Весела Лечева го даде на Българска федерация по шахмат 2022.

Така бяха заличени серията от извоювани правосъдни каузи за потвърдени над 2 млн. лв., преведени от Силвио Данаилов в частна негова офшорна компания, падна запор на вкусен парцел в София за към 600 000 лева, който гарантираше отбрана на държавния интерес. И едно лъчезарно българско момиче беше оставено да се бори единствено против част най-хубавите шахматистки в света.

Но изникват и въпроси – кой имаше интерес да се пускат подправени вести, че Нургюл е станала международна шампионка? Пренадуването на шампионата за Световната купа, достигането до чийто край е неоспорим триумф? Това е значима стъпка в кариерата на това прелестно дете, а не връх в света на интернационалния шахмат. С представянето си в Баку тя си завоюва правото да взе участие в шампионата на претендентките, а победителката ще излезе в пряк мач за международната купа.

И към този момент цяла България ще следи идващите ѝ стъпки.

Браво, Нургюл! Гордеем се с теб! Дано странни спортно-политически схеми не попречат на стремежа ти…

 
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР