Шахматистка №1 на България Нургюл Салимова потвърди участие в националния

...
Шахматистка №1 на България Нургюл Салимова потвърди участие в националния
Коментари Харесай

Нургюл Салимова: Ще участвам на европейското отборно първенство в Черна гора

Шахматистка №1 на България Нургюл Салимова удостовери присъединяване в националния отбор за европейското отборно състезание за дами в Будва (Черна гора, 10-21 ноември). Новината първо заяви президентът на най-новата шахматна организация у нас - " Българска спортна федерация по шахмат " (БСФШ), Милен Василев.
Прочетете още
" Нургюл Салимова ще играе в тима на България на европейското състезание! След сполучливи диалози с ШК " Бургас 64 " стигнахме до единодушие за нейното присъединяване! Убеден съм, че този тим е кадърен да сътвори чудеса! ", написа той във " Facebook ".

От обявата му стана ясно, че останалите четири състезателки, които са приели поканата на капитана Петър Арнаудов, са Антоанета Стефанова, Белослава Кръстева, Виктория Радева и Гергана Пейчева. Именно в този състав предишния месец България взе участие на международното отборно състезание в Бидгошч (Полша), където отборът ни остана отвън Топ 8 измежду 12 страни.

Тогава Салимова отхвърли да се включи в състава, определен от Временната комисия на FIDE, управлявала българския шахмат редом с лицензираната от спортното министерство " Българска федерация по шахмат 2022 " (БФШ 2022) от юли до октомври. Сега рекламация да получи държавния лиценз има БСФШ, ползваща се с доверието както на интернационалната федерация, по този начин и на европейския шахматен съюз (ECU).

Сигнал за стопляне на връзките даде и персоналният треньор на Нургюл в " Бургас 64 " Живко Жеков, чийто клуб е член на БФШ 2022.

" С Нургюл Салимова взехме решение да дадем единодушието си за това присъединяване - написа той във " Facebook ". - Водени сме от блян България да бъде показана с най-благоприятен състав, вероятен да се образува в сегашния миг. Което зависеше от нас, бе направено. Вярвам и мощно се надявам, че този жест ще стане една първа крачка към по-нормален климат в шахматното ни общество. Нека всички подкрепим нашите състезателки! Те ще показват България и българския шахмат. Срещу имената им ще написа България! Пожелавам на тима ентусиазъм и чудесно класиране. Защо не и купа? "

Лично удостоверение за включването в националния тим направи и самата Нургюл Салимова пред " Сега ":

" Да, ще вземам участие на европейското отборно състезание в Будва. "
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР