Сгушено в сърцето на Родопите се намира село Проглед. То

...
Сгушено в сърцето на Родопите се намира село Проглед. То
Коментари Харесай

Жителите на това родопско село са истински късметлии

Сгушено в сърцето на Родопите се намира село Проглед. То е на 6 км от град Чепеларе и на 4 км от ски-курорта Пампорово. Разположено върху обширни поляни на десния бряг на река Чепеларска и е оградено отвред с ниско било и гъсти смърчови гори. Само 500 м го отделят от основния път Пловдив – Смолян. 

Селото е на малко повече от век, основано е от преселници към 1894 година от прилежащото Соколовци. В горите в близост порастват доста билки, горски ягоди, малини, гъби, боровинки.

Десетки исторически и естествени забележителности притеглят туристи от близо и надалеч. На по-малко от 2 км се намират Роженските ливади, на 3 км Астрономическа обсерватория - Рожен, която до ден сегашен е най-голямата астрономическа обсерватория на Балканите. Има шест телескопа. Отворена е за визити, както дневни по този начин и нощни.

Наблизо до Проглед са и няколко лифта, връх Снежанка, който със своите 1926 м е най-високият връх в региона на рида Букова планина и на курорта Пампорово. На самия връх е построена телевизионна кула, висока 156 метра, намираща се на височина 2082 метра. 

Друга прелестна забележителност на 6 км са Орфеевите скали. От тук се открива спираща дъха панорамна панорама към полегатите скатове на Родопите и Смолянските езера. Името на местността произлиза от легенда, съгласно която митичния артист и музикант Орфей черпел ентусиазъм за своята музика, съзерцавайки красивата панорама от тези скали.

Други места, които туристите обичат да посещават са Кърджалийски камък, Смолянски езера, екопътека Невястата, канара Невястата, местността Хайдушки поляни, скалния феномен Главата, архитектурен резерват Широка лъка, връх Турлата, скално образувание Момата, водопад Сърцето, връх Голям Перелик, връх Орфей, връх Свобода, пещерите " Ухловица ", " Калето ".

В селото се оферират къщи за посетители, само че и къщи за обмен. В уеб страниците за продажба на парцели единствено парцелите се продават сред 60 000 и 80 000 лв., а къщите, които могат да се оферират и за хотели доближават баснословна сума от 930 000 евро.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР