СГС отново писа "слаб 2" на министъра на спорта Радостин

...
СГС отново писа "слаб 2" на министъра на спорта Радостин
Коментари Харесай

СГС отново писа слаб 2 на министъра на спорта Радостин Василев

СГС още веднъж писа "слаб 2 " на министъра на спорта Радостин Василев

Вторият опит на спортния министър за промяна на управлението на Българския състезателен тотализатор бе отчасти блокиран от Софийски градски съд. Посочените от министъра Александър Тодоров и Георгий Султанов влизат в Управителния съвет на тотото, само че Тодоров няма да бъде вписан като изпълнителен шеф на мястото на сегашния Любомир Петров, който остава и член на УС.

До това решение на състав на Софийски градски съд с ръководител Владимир Вълков се стига след тъжба, подадена от Любомир Петров. До привършване на производството Тодоров няма по какъв начин да заема поста на Петров, само че въпреки всичко съдът позволява той и Султанов да бъдат вписани в състава на УС на мястото на Людмила Петкова и Валентин Точев. Решението на съда в частта за прекъсване на производството за промяна на Петров с Тодоров може да бъде обжалвано в едноседмичен период.

Първоначално министър Василев опита да вкара в УС на тотото Тодоров, Султанов и Росен Иванов на мястото на Петров, Гошо Гинчев и Христо Йовов, само че след тъжба от Гинчев и Йовов Софийски градски съд спря тяхното регистриране до привършване на производството. Впоследствие от ММС пробваха да вкарат Тодоров и Султанов на мястото на другите двама членове на УС - Петкова и Точев, които още през лятото на предходната година са подали молби да бъдат освободени от служба. В последна сметка това е позволено от Софийски градски съд, само че не и промяната на позицията изпълнителен шеф.

По този метод все още Любомир Петров остава изпълнителен шеф на БСТ, а в Управителния съвет на тотото остарялото управление ще има болшинство - Петров, Гинчев и Йовов против Тодоров и Султанов.

Бъдещият финален състав на тотото зависи от крайните решения от две производства в Софийски градски съд.

Александър Тодоров и Георгий Султанов са представители на Има Такъв Народ, като Тодоров бе народен представител в 45-то, 46-то и 47-мо Народно заседание, а през лятото на 2021 година Султанов бе препоръчан от партията за министър на културата.

ПРЕДИСТОРИЯТА

На 21 януари внесе в Търговския указател друга своя заповед, с която освобождава от УС на тотото Любомир Петров и някогашните футболисти Христо Йовов и Гошо Гинчев. На тяхно място министърът назначаваше трима свои съпартийци от Има Такъв Народ - упоменатите към този момент Александър Тодоров (той след това подаде молба и бе освободен като депутат, с цел да оглави тотото.) и Георгий Султанов. Третият бе Росен Иванов (37 г.), който също като другите двама, няма никакъв опит в региона на хазартните и тото игри.

Вписването на нови членове на УС на БСТ в Търговския указател бе спряно на 25 януари по заповед на Софийски градски съд до разглеждането на делото, заведено от Йовов и Гинчев против тяхното уволняване (техните причини също са, че по ЗПП няма по какъв начин да бъдат освободени).

Последва и гневната реакция на спортния министър, който избликна с гневна дрънканица против Йовов и Гинчев във "Фейсбук ", в която уточни и своето виждане по отношение на измененията в тотализатора, настоявайки, че юридически похватът му е безупречен:

"Актовете ми като министър на младежта и спорта се издават в осъществяване на законовите ми пълномощия, а връзките сред мен, в качеството ми на упражняващ правата на страната, и членовете на Управителния съвет се уреждат въз основа на контракт за възлагане на ръководството, който е облигационен по своя темперамент и не се регламентира от нормите на дружественото право, заради което заповедта ми поражда правните си последствия във вътрешните връзки сред страните НЕЗАБАВНО!

Христо Йовов и Гошо Гинчев не са от кръга лица, които биха могли да въздействат на вземането на решения от министъра на младежта и спорта като упражняващ правата на страната в Българския състезателен тотализатор, защото не са притежатели на Българския състезателен тотализатор и законът не позволява да предявят искове за незаконност на заповедта, която съм издал за освобождението им ".

Само три дни след тази своя дрънканица министърът опита и втората смяна - с новата заповед и по друга скица, като този път "намери цаката " (със старите им молби за напускане) на другите двама от УС на тотализатора, които не бяха на прицел в първата заповед.

Т.е. в управлението на тотото трябваше да останат трима, назначени от ГЕРБ напролет на 2021 година (Петров, Йовов и Гинчев) и двама от Има Такъв Народ (като Александър Тодоров стане и оперативните функционалности на изп.-директор).

Както е видно от документите, този опит през вчерашния ден е стопиран от Софийски градски съд.

В момента Василев се намира в Пекин за откриването на XXIV зимни олимпийски игри и се чака да се прибере в България в идващите дни. Предстои да се разбере каква ще е реакцията му и ще има ли трети опит за изчегъртване в тотализатора.

С цялостното решение на съда от през вчерашния ден може да се запознаете по-долу.











Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР