Сгрешен лабораторен резултат накара родители да се усъмнят, че детето

...
Сгрешен лабораторен резултат накара родители да се усъмнят, че детето
Коментари Харесай

Сгрешени лабораторни резултати докараха“ левкемия на дете във Варна

Сгрешен лабораторен резултат накара родители да се усъмнят, че детето им страда от левкемия. След наново проучване и определяне, че детето е крепко, е подадена тъжба до Регионалната здравна ревизия (РЗИ) във Варна. Месец по-късно формалният отговор е, че инспекция по случая е осъществена, само че към момента липсва нужната документи, с цел да бъде направено мнение. 

Ето в резюме и историята. В началото на годината родители виждат, че 5-годишният им наследник внезапно качва няколко кг. Посъветвани са да изследват детето за диабет. Посещават лаборатория във Варна, където им е препоръчана пакетна услуга, включваща проучване на витамин B12. Готовият резултат е можело да бъде тестван онлайн. Стойностите, посочени на уеб страницата, са доста над допустимите граници, а това е симптом за съществено заболяване. След незабавна консултация с персоналния доктор детето е ориентирано към хематолог. 

" Насрочихме си час. И малко по-късно, примерно на идващия ден, откакто видяхме проучванията, те бяха изменени. С друга стойност, в рамките на естественото “, описа бащата Радимир Радев. 

Резултатите на уеб страницата на лабораторията се трансформират четири пъти в границите на един ден. Първоначално те са над нормата, след това влизат в норма, на третия път е изписано, че не са подготвени. Четвъртата смяна още веднъж връща първичните повишени стойности.

" Звъннахме в лабораторията, само че доколкото си припомням, не ни дадоха някакъв съответен отговор за какво по този начин се е случило. Не съумяха да ни обяснят за какво са трансформирали проучванията “, сподели още бащата. 

Високите равнища на витамин B12 могат да са маркер за съществени болести като хепатит, цироза и рак на кръвта. 

" Това е много стресиращо. Да ви кажат, общо взето, че детето ви има някакво доста съществено заболяване, което е неустановено. Едно от тях при огромно завишение на B12 може да е левкемия “, разясни Радев. 

Сериозно обезпокоени, родителите изследват детето си на друго място. Стойностите са в норма. След като не получават пояснение от първичната лаборатория на какво се дължи грешката, подават тъжба до шефа на РЗИ. В отговора се показва, че инспекция е направена, само че няма задоволително налична информация, с цел да бъде изяснена фактическата конюнктура по случая. От лабораторията не пожелаха да дадат детайлности за случая. От РЗИ показаха, че казусът касае дете и решението за обявяване на информация могат да вземат само неговите родители.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР