Сградите в центъра могат да се срутят и без земетресение,

...
Сградите в центъра могат да се срутят и без земетресение,
Коментари Харесай

Щефан Думитрашку: Букурещ е опасен град!

Сградите в центъра могат да се срутят и без земетресение, съобщи някогашният основен проектант на румънската столица

Букурещ е рисков град. Много здания в центъра могат да се срутят и без земетресение, а при трус с магнитуд 7 по Рихтер множеството ще бъдат разрушени, предизвестява някогашният основен проектант на румънската столица Щефан Думитрашку в изявление за Диджи23.

“Рискът съществува поради бездействието на най-квалифицирания орган за решение на казуса с сигурността и укрепването на многоетажни жилищни здания. Преди две години и половина имаше 81 открити строителни площадки в цялата столица на Общинската компания за комасации и сеизмичен риск. В момента няма нито една ", твърди архитектът, предава Българска телеграфна агенция.

Най-неустойчиви в Букурещ са постройките в региона на площад “Унири ” до някогашния еврейски квартал, тези в остарелия център и по “Каля Викторией ” и бул. “Магеру ”. В тази зона се намират множеството от 350 публично рискови здания, класифицирани в I клас на сеизмична заплаха. Повечето са обитаеми, осведоми Диджи24 и отбелязва, че случилото се в Турция всява още по-голям боязън измежду жителите на Букурещ.

Префектът на столицата Тони Гребла твърди че всички общини, в това число Букурещ, разполагат с европейски средства за подсилване на здания със сеизмичен риск, само че парите остават неизразходвани с години.

“В Букурещ има над 1000 сеизмични здания, само че броят на засегнатите здания ще зависи от интензивността на земетресението. Измислили са едно разбиране, наречено административен потенциал. Бих го заменил с леност. Става въпрос за безхаберието на някои хора в администрацията, които не приготвят добре плановете, с цел да могат да пристъпят към антисеизмичното подсилване на постройките “, разяснява пред Дижди24 Гребъл.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР