Сградата в Брюксел е работно място на 751 европейски депутати

...
Сградата в Брюксел е работно място на 751 европейски депутати
Коментари Харесай

Френски евродепутат се гневи: Да премахнем ли парламента в България, за са спестим пари

Сградата в Брюксел е работно място на 751 европейски депутати и стотици техни асистенти. Всеки месец всички те отпътуват на към 500 км за Страсбург, където е другото седалище на Екологичен потенциал. Там те работят единствено четири дни в месеца. Парламентът има и още една постройка в Люксембург, в която се обитава администрацията.

Месечното преселение на европейски депутати и служители коства 114 милиарда евро годишно. След Брекзит депутати от разнообразни политически сили още веднъж повдигнаха въпроса не е ли време това разхищаване на пари да спре. Френските парламентаристи обаче са безапелационни - Страсбург би трябвало да остане седалище на Народното събрание. Нищо че се употребява единствено 48 дни в годината.

Жером Лаврийо - евродепутат от Франция разгласи:

" Страсбург е знак на всички войни, които са вилнели на европейския континент. Този град е бил ту френски, ту немски. Заради това той има огромно алегорично значение ".

Лаврийо не приема довода, че непрекъснатото пътешестване сред Брюксел и Страсбург е доста скъпо.

" Всичко е скъпо. Парламентът в България не коства ли пари? Да премахнем тогава българския парламент, с цел да икономисаме средства ", добави Лаврийо, представен от Българска национална телевизия, като не е ясно за какво избра тъкмо България за сравението си.

За да успокоят пристрастеностите на френските си сътрудници, немските евродепутати оферират опция за Страсбург.

" Останалите държави-членки имаме предложение към Франция, с цел да може Народното събрание вечно да се откри в Брюксел, само че стопанската система и престижа на Страсбург да не пострадат от това стопански. Преместването на Европейската организация по медикаментите тук би било значима първа стъпка ", разгласи Питер Лийзе.

Френският министър по европейските въпроси Натали Луазо обаче изясни, че различен град - Лил ще кандидатства за организацията. Сега всички чакат позицията на президента Еманюел Макрон - дали в духа на новия Европейския съюз, за който пледира, ще се разгласи срещу непотребното харчене на европари или въпреки всичко ще отбрани своите сънародници и Страсбург.

За да се стигне до смяна на седалището, всички държави-членки би трябвало да гласоподават единомислещо за смяна в основополагащите контракти на Европейския съюз.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР