Сградата на Телефонната палата в София беше продадена от БТК

...
Сградата на Телефонната палата в София беше продадена от БТК
Коментари Харесай

Телефонната палата на Божков е със запор. Законен, но заради много дребна сума

Сградата на Телефонната палата в София беше продадена от БТК на Васил Божков през 2017 година за 33.9 млн. лева, а в контракта беше посочено, че телекомът остава наемател в постройката до 2019 година

© Анелия Николова В сряда сутринта укриващият се в Дубай Васил Божков, на който са повдигнати голям брой обвинявания, разгласява елементи от разпореждане, с което е запорирана Телефонната палата в София. Той купи парцела от БТК през 2017 година за 33.9 млн. лева през компанията " НГ пропърти ", която е еднолична благосъстоятелност на " Ню геймс " - сдружението, което държеше лиценза за " Националната лотария " и от което в този момент страната търси стотици милиони поради неплатени хазартни такси. Тогава новият притежател разгласи, че проектът му е постройката да бъде превърната в музей.

" Направена е забрана върху Телефонната палата за невнесен Данък добавена стойност. От възможните бъдещи доходи от продажба на билети от към момента несъществуващия и към този момент запориран музей ", твърди в този момент Божков в собствен фейсбук статус. Според него това е образец за нарушение на закона от страна на институциите.

От оповестените фрагменти на постановлението за запор, което е наложено от държавен правосъден реализатор по искане на Националната организация за приходите още през февруари, излиза наяве, че данъчните претендират за взимане от 135 хиляди лева, от които 20 хиляди лева са лихви. От изложената информация обаче не излиза наяве защо тъкмо е натрапен запорът.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Данъчни юристи разясниха пред " Капитал ", че издаването на разпореждане за предварителни обезпечителни ограничения по време на проверка, в случай че се чака да се открият отговорности, съществува като алтернатива в Данъчно-осигурителен процесуален кодекс и Национална агенция за приходите от време на време прибягва към нея. В случая съгласно тях става въпрос за Данък добавена стойност от незачитан данъчен заем, употребен евентуално при покупката на парцела, тъй като продажбата на музейни билети е освободена доставка по Данък добавена стойност.

За да се анулира постановлението, нормално се изисква даването на банкова гаранция, само че в тази ситуация всички банкови сметки на сдруженията, свързани с Божков, са запорирани. Според консултантите юристите на Божков теоретично е можело да опитат да оспорят ревизионния акт, в случай че потвърдят, че постройката ще се употребява и за събития (където доставките към този момент не са освободени от ДДС). Според тях в този случай данъчните " малко са прекалили ".

В Търговския указател по партидата на " НГ пропърти " се вижда единствено, че има запорно искане от Национална агенция за приходите от февруари, само че то към момента не е вписано.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР