Сградата на Ректората на Софийския университет плаче за ремонт. Най-критично

...
Сградата на Ректората на Софийския университет плаче за ремонт. Най-критично
Коментари Харесай

Сградата на Ректората на Софийския университет се нуждае от спешен ремонт

Сградата на Ректората на Софийския университет плаче за ремонт. Най-критично е положението на покрива, а дървената структура под купола над Аулата е мощно амортизирана. Приблизителните предварителни планове на висшето учебно заведение демонстрират, че са нужни сред 80 и 100 милиона лв..

Основен ремонт не е юридически нито на постройката на Ректората, нито на Университетската библиотека. Могат да се видят покъртителни гледки - олющена мазилка, пукнатини, а тук-там даже дупки в стените. Всичко това е сигнал, че ремонтът е належащ. Покривът е в окаяно положение, при всеки дъжд, има течове, а инсталациите не са подменяни в никакъв случай. Дограмата също би трябвало да бъде заменена. Ректорът на университета е уверен, че без стабилно национално финансиране няма по какъв начин постройката да бъде избавена. А в случай че се стигне до възможен ремонт, той ще бъде на стадии, тъй като няма по какъв начин университетът да бъде затворен.

Колкото и скоро да стартира, ремонтът към този момент е просрочен, тъй като постройката се разрушава с всеки минал ден.

Неделин, студент в СУ " Св. Климент Охридски ", споделя пред Българска национална телевизия: " Като видиш някакво положение архитектурно видяно, което дава отговор на някакво провинциално учебно заведение, дори не бих споделил и толкоз.. обезсърчава концепцията на това да си студент в такава институция. "

Ана, студент в СУ " Св. Климент Охридски ": " Горната библиотека на шестия етаж, тъй като покривът изпод е стъклен, с нещо като железна рамка и има дупки в стъклото и един път се случи гълъби паднаха оттова. "

Помещения, които не се употребяват поради това, че постройката се разрушава, няма. Има обаче такива, които неотдавна са ремонтирани с европейски средства, само че отново плачат за ремонт. Ако не бъде изработен ремонт на покрива неотложно, има риск хиляди книги от благосъстоянието на СУ да бъдат унищожени поради течове като този.

" Електрическата апаратура не е подменяна от построяването на постройката, водоснабдителната и канализационната апаратура също, а също и парната апаратура. Това води до огромни загуби откъм енергийна успеваемост на постройката ", изясни инж. Георги Божанин, основен управител на СУ " Св. Климент Охридски ".

Всяка година Софийският университет получава от страната 830 000 лв. за всички 18 образователни здания и 12 студентски общежития, които стопанисва.

" Това е извънредно незадоволително. Не стига даже за незабавни енергийни поправки, защото всичките здания са остарели, ние нямаме новопостроена постройка и това фактически приказва, че на национално равнище политиката за финансови разноски в областта на висшето обучение по принцип би трябвало да се промени. Сградата се стопанисва от СУ, само че на процедура тя е обществена държавна благосъстоятелност ", съобщи проф. доктор Георги Вълчев, ректор на СУ " Св. Климент Охридски ".

" Общата разгърната повърхност на всички здания е съвсем 200 000 кв. метра. Ако поддържаме единствено сградния ни фонд с тези 800 000, поддръжката е към 4 лева на кв. метър на година, като за всички ни е ясно, че с сходни суми даже не можем да боядисаме ", сподели още инж. Георги Божанин, основен управител на СУ " Св. Климент Охридски ".

Проблеми има и при другите здания, които се стопанисват от Софийския университет.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР