Сградата на Народното събрание на едноименния площад в София ще

...
Сградата на Народното събрание на едноименния площад в София ще
Коментари Харесай

Парламентът ще се сдобие с ново фасадно осветление за 336 хиляди лева

Сградата на Народното събрание на едноименния площад в София ще има ново фасадно осветяване. Това се схваща от оповестената социална поръчка на администрацията на Народното събрание за правене на план за главен ремонт на фасади и художествено осветяване на постройката и практикуване на авторски надзор по време на строителството, съобщи БГНЕС.

За план и контрол ще бъдат платени до 26 000 лева, без Данък добавена стойност. Отделно - за ремонт и закупуване на нови осветителни тела ще отидат още 310 000 лева, без Данък добавена стойност. Сградата на Народното събрание, която е недвижима културна полезност с национално значение, разполага с фасадно осветяване, което е проектирано и изпълнено в интервала 1999-2001 година и все още към този момент е мощно амортизирано, морално остаряло и доста енергоемко, излиза наяве от документите, с която чиновниците на ръководителя на Народно събрание Димитър Главчев стимулират потребността от промяна на осветителните тела, които огряват нощно време постройката в центъра на столицата.

Сред главните условия на възложителя на публичната поръчка е опазване на достоверния тип на постройката при подмяната на осветителните тела и ремонт на тези детайли от фасадата, които са били разрушени или развалени през годините. " Новото фасадно осветяване би трябвало да бъде съобразено с историческата и архитектурно-строителната активност на постройката. То би трябвало да реализира енергоспестяващ, експлоатационен и живописен резултат. Крайният светлинен план да дава отговор на всички светотехнически условия, както и да се съобрази с генералната линия на светлинното и цветово естетично архитектурно оформление на градското пространство ", написа в документите.

Общият период на строителните и ремонтни действия не би трябвало да надвишава 120 календарни дни, а упованията са ремонтът да се случи през август месец идната година. По същото време се чака да бъде приключена и многомилионната реорганизация на някогашния партиен дом в столицата, където депутатите ще получат нова пленарна зала със стъклен покрив. Плановете са след преместването на депутатите от пл. " Народно заседание " в някогашния партиен дом, актуалната постройка да бъде превърната в музей, който явно ще има реновирана фасада и ново осветяване.

Първоначалните проекти на страната беше, Народното събрание да се реалокира в " новия си дом " в навечерието на българското председателство на Съвета на Европейски Съюз, което по проект трябваше да започва в средата на 2018-та година. Заради " Брекзит ", българското председателство бе изместено с шест месеца напред, а депутатите ще го посрещнат в добре познатата пленарна зала сред Паметника на Цар Освободител и храм-паметника Св. " Александър Невски ".
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР