Сградата на на ул. Екзарх Йосиф 46 става част от

...
Сградата на на ул. Екзарх Йосиф 46 става част от
Коментари Харесай

Сградата на софийската пожарна става огромно графити платно за квАРТал Фестивал 2018: РЕстарт!

Сградата на на ул. " Екзарх Йосиф " 46 става част от програмата на , който тази година ще се случи в дните 14-16 септември и в познатото каре на булевардите " Дондуков ", " Васил Левски ", " Мария Луиза " и " Сливница "! Известната постройка на Софийската пожарна ще се трансформира в голямо художествено платно и ще добие нов, артистичен образ. Във връзка с Професионалния празник на пожарникарите (14 септември) и като част от квАРТал Фестивал 2018 една от фасадите на постройката ще се трансформира в платно за огромно графити произведение, чиято тема ще бъде. Подобна колаборация сред държавна институция от подобен сан и артистична акция е казус в България и отличен образец за добра процедура с общата цел да се облагороди градското пространство. Благодарение на тази самодейност гр. София ще се снабди с един нов съвременен знак.
С атрактивния план ще се заемат графити майсторите от , уредници и на огромния графити фест We All Write, преобразил град Ахтопол през 2017 година. Инициативата ще се случи с общителната поддръжка на Оргахим – организация, която обичайно поддържа изобретателни артистични градски намеси, както и на Община Оборище, сътрудник на фестивала.
И това не е всичко! Още един от известните исторически и архитектурни монументи на София се причислява към локациите-участници в квАРТал Фестивал 2018 и ще стане хазаин на артистични изяви! Църквата „ Св. Параскева “ на ул. „ Раковски “ 58 , която е обичайната спирка в архитектурно-историческите разходки из квАРТал, отваря двора си в неделя, 16 септември, като ще приюти литературно-театралния театър на познатите квАРТални герои „ Актьори против поети “, които ще показват литературно-театрален театър, отдаден особено на мястото и на тазгодишната идея на фестивала – „ Запазване на европейското културно завещание “.
И още - влиза квАРТал-а! На 14 септември, световната платформа, която трансформира паркоместа в открити пространства за хората се включва в квАРТал Фестивал 2018 и ще преобрази пространствата пред локациите – участници във фестивала в прелестни зони за отмора и занимания.
PARK(ing) Day Sofia към момента набира участници в самодейността, чиято тематика тази година е „ Скритите обществени пространства в квАРТала”. Запиши се за присъединяване до 27 август на имейл [email protected], като представиш с няколко фрази своята концепция и акцентите, с които би трансформирал едно паркомясто в тематиката на тазгодишното издание.
Колкото до познатите квАРТални улици, които са обичайното ядро на квАРТал Фестивал, в границите на квАРТал Фестивал 2018 те се снабдяват с нови артистични имена, решени в тазгодишната „ РЕстарт “ идея. В дните 14-16 септември, те стават : ул. Искър – РЕинкарнация; ул. Будапеща – РЕтроспекция, ул. Св. Св. Кирил и Методий – РЕгенерация; ул. Цар Симеон – РЕнесанс; ул. Екзарх Йосиф – РЕакция; ул. Сердика – РЕволюция!
Десетките локализирани там ателиета, галерии, студия, магазини, коуъркинг пространства, кино и заведения ще отворят вратите си с концептуални стратегии, въодушевени от имената си, и ще пречупят персоналното си виждане за пресечната точка сред предишното, сегашното и бъдещето на квАРТал на езика на изкуството и занаятите.
В програмата на квАРТал Фестивал 2018 ще участват и обичайните историко-архитектурни разходки, гурме и бар турове, различни градски графити турове, богата детска стратегия и огромна открита полемика, отдаден на бъдещето на квАРТал . В полемиката присъединяване ще вземат представители на общинските органи, локални и задгранични архитекти, урбанисти, културни мениджъри и други експерти, които ще търсят и оферират решения, свързани с основната задача на самодейността квАРТал, а точно облагородяването и обособяването на района като формален креативен квартал на гр. София.
Това са единствено част от новостите, които ще предложи квАРТал Фестивал 2018: РЕстарт!
Включи се: https://www.facebook.com/events/283542369105281/
И следи за всичко ново:

И през 2018 година основната цел на квАРТал Фестивал е показване на големия капацитет и богатото културно завещание на остарелия еврейски квартал – един от най-колоритните и забавни региони от близкото минало на София, който, с помощта на всеобщите старания на опериращите в региона местоположения, организации и актьори, претърпя забележима и позитивна смяна: насищането му с нови креативен пространства потвърждава неговия културен подем и способства за основаване на един нов и позитивен имидж.
Организатори на квАРТал Фестивал са креативен колектив „ квАРТал “ , опериращи на територията и/ли с персонално отношение към района и на всичко протичащо се в него, които търсят решения на проблемите на региона посредством средствата на изкуството. Обособяването на квАРТал като формалния креативен квартал на София е тяхната огромна задача.

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР