Сградата на летище Русе да бъде обявена за недвижима културна

...
Сградата на летище Русе да бъде обявена за недвижима културна
Коментари Харесай

Летище Русе се връща на картата, обявяват го за недвижима к...

Сградата на летище Русе да бъде оповестена за недвижима културна полезност. Това оферират от Българската секция към Международната организация за документиране и запазване на здания на Модерното придвижване и Националния институт за недвижимо културно завещание, съобщи Българска национална телевизия.

Ценен пример на архитектурния модернизъм от втората половина на 20 век, следващата година летището може би ще посрещне първите си пасажери след 30-годишно спиране.



Сграда на летището край село Щръклево – незабравим синтез сред архитектура и монументални изкуства, е издигната през 1976 година по план на русенския проектант Йордан Бояджиев. И по щастливо стичане на събитията, макар че от години не се употребява, е оживяла в достоверния си тип дружно с вътрешното обзавеждане.

Инициативата да бъде оповестена недвижима културна полезност и да бъде непокътната за поколенията е на проектант Венцислав Илиев, възпитаник на проектант Бояджиев.

" Тази постройка е синтез на всичко това, което включва модернизма – чисти и ясни форми, прелестна структура, превъзходен интериор. От нея струи един оптимизъм и една непорочност в мисленето и в обемно-пространственото и художествено оформление ", споделя той.
Богато остъклени фасади, изтеглената леко обратно контролна кула с тънък плосък покрив, стълбището към ресторанта и терасата – всеки подробност е хубав, само че и функционален.



" Козирката е изключителна, погледнете какъв брой е елегантна, Изумителна структура, вантове, т.е. окачена на железни жици. Когато духне и най-силният вятър, тя не помръдва, което потвърждава нейното качество и като план, и като осъществяване ", добавя арх. Илиев.
От община Русе към този момент са ремонтирали покрива и санитарните пространства. Държавата също се ангажира да влага в модернизирането на авиобазата.

" Трябва да бъде направено по доста внимателен метод, с цел да не се загуби достоверността на модернизма в този му тип, в който го виждаме ", изясни архитектът.
Цялостният образ е приключен с монументалните пластики на скулптора Галин Малакчиев, който е възпитаник на проф. Любомир Далчев. Русенци се надяват, че идната година красивата постройка на летището край Щръклево ще посрещне първите си пасажери.

Вече има деклариран интерес от страна на авиопревозвач да възвърне вътрешните полети от Русе до София. Пловдив също няма самообладание. Очаква се първите полети да се осъществят единствено след месеци.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР