Сглобката атакува президента от много време. Той е необходимата удобна

...
Сглобката атакува президента от много време. Той е необходимата удобна
Коментари Харесай

Първан Симеонов: Сглобката атакува президента от много време. Той е необходимата удобна мишена

„ Сглобката нападна президента от доста време. Той е нужната комфортна цел, откакто те се сдобриха между тях. Господин Пеевски може да изнесе тази офанзива “. Това сподели политологът Първан Симеонов.

Той уточни и други вероятни линии на размишление по отношение на протичащото се на политическата сцена.

„ Възможно е това да има връзка с вътрешните събития в Движение за права и свободи. Тук е външният министър на Турция, който се срещна с господин Мустафа Карадайъ.От всеобщите разбори сега убягва, че прокуратурата в България даде доста ясно да се разбере, че е срещу концепциите за правосъдна промяна. Част от патоса на господин Пеевски отива и в тази посока.Друга линия е, че президентът Радев, който мъчно може да бъде наименуван проамерикански надъхан, напълно се базира на един американски инструмент, като глобите „ Магнитски “.

Очевидно става въпрос за пренареждане под повърхността, заключи политологът.

„ Сглобката нападна президента от доста време “

Радев е най-рейтинговият състезател в страната, подсети Симеонов.

„ Понякога е имиджово комфортно да имаш тъкмо подобен съперник, който в годините беше демонизиран. Когато се срещат такива съперници – единият, от които няма какво повече да губи, а другият има доста, тъй като има много висок рейтинг, то тогава президентът е уязвимият. Имаме обстановка, в която президентът Радев се изправя против мощен съперник, само че е в по-удобна позиция от позиция на публичната известност. Нещо повече – той е в комфортна позиция от позиция на прословутата ниша за партия, за която всички приказват “.

Президентът е в стратегически мощна позиция, заключи Първан Симеонов.

„ Сглобката надценява въздействието и известността си на моменти. Създава се ниша за нещо по-центристко. В дълготраен проект Радев е на плюс, тъй като тази ниша я има. Ние сме в обстановка, в която българите все по-малко гласоподават. Властта има доста ниско доверие. В София за една численост щеше да има червен кмет – единствено поради протестното и наказателно държание на хората. Трупа се напрежение. Сглобката знае, че логиката е, че в случай че президентът легитимира нещо, то да не е в този момент. Те се мъчат да го предизвикат и да го удрят по този начин, че този рейтинг, който е натрупал, да се изхаби. Това е обикновено политическо стълкновение. Лошото е, че хората ще стартират напълно да обръщат взор от партийната сцена “.

Той изясни, че в случай че продължава борбата на тези два лагера, по-умереният в болшинството си българин ще презре и двете крайности.

„ Тук идва късмет за Борисов, който през днешния ден се вживя в ролята на центрист, на рефер. Тази роля на центрист ще се оспорва в идните месеци и години. Радев е един претендент за центрист, Борисов е обичаен в тази ниша и ще се мъчи да си я върне. Един от новите претенденти за центрист ще бъде Пеевски. Тази борба може да има и стратегическо измерение “.

Делян Пеевски отсече, че Движение за права и свободи не вземат участие в изпълнителната власт. А и нямат предпочитание. Той също по този начин разяснява и проблема с спора сред него и президента, напомня SafeNews.

Пеевски съобщи, че той към момента не е викан в в прокуратурата за спомагателна информация. Той призова обвиняването да ревизира президентската администрация и по-специално Сотир Ушев и Николай Копринков, съветници на президента Румен Радев.

Пеевски разяснява и записаната комерсиална марка „ Трети март “, придвижване, което се свързва с Радев.

„ Ние не участваме в изпълнителната власт и нямаме предпочитание. „ Трети март “ – да я забележим каква партия е, в случай че е проруска няма да работим с нея “, сподели съпредседателят на Движение за права и свободи.

Относно думите на президента Радев, че би трябвало способените органи да дадат информация за въпросите ББР, БТК, Булгартабак и други Пеевски разяснява, че се „ радва по всичките проблеми да се излее цялостната информация “.

Източник: БНР

Още вести четете в категория България.

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР