Сформираната със заповед на енергийния министър работна група анализира финансово-икономическото

...
Сформираната със заповед на енергийния министър работна група анализира финансово-икономическото
Коментари Харесай

Петкова стабилизира ТЕЦ Марица изток 2 с купуване на квоти за парникови газове

Сформираната със заповед на енергийния министър работна група проучва финансово-икономическото положение на Топлоелектрическа централа " Марица изток 2 " ЕАД. Експертите от Министерството на енергетиката, сдружения от групата на " Български енергиен холдинг " ЕАД и Агенцията за стабилно енергийно развиване създадоха съответни оферти за стабилизиране на сдружението .

Мерките са показани пред синдикатите от министъра на енергетиката Теменужка Петкова. В срещата участваха също заместник-министър Красимир Първанов, ръководители на държавни енергийни компании и специалисти от министерството.

Топлоелектрическа централа " Марица изток 2 " ЕАД е базова мощ, от стратегическо значение за опазване стабилността на енергийната система на България и района. За нас е ясно, че без въглищните централи не можем да осигурим енергийната сигурност на страната, изясни Петкова.

 В МЕ разискват по какъв начин да стабилизират Топлоелектрическа централа
В МЕ разискват по какъв начин да стабилизират Топлоелектрическа централа " Марица изток 2 "

Топлоелектрическа централа " Марица изток " 2 е съществена базова мощ, твърдят от министерството

Като една от краткосрочните ограничения се планува закупуване на квоти за парникови газове на Топлоелектрическа централа Марица Изток 2 за 2018 година със средства на БЕХ ЕАД до края на актуалната година. Успоредно с това специалисти от Министерството на енергетиката и Агенцията за стабилно енергийно развиване ще водят диалози с държави-членки на Европейския съюз, с цел да прегледат опцията за статистически прехвърляния на излъчвания в сходство със Закона за силата от възобновими източници.

Като една от ограниченията работната група предлага да се проучва опцията Топлоелектрическа централа " Марица изток " 2 да се възползва от законовото право да предяви пред КЕВР разноски за сериозна инфраструктура .

В дълготраен проект специалистите ще продължат да работят по използване на европейски практики , които биха могли да спомогнат за опазване потенциала на Топлоелектрическа централа " Марица Изток 2 " ЕАД.

 Исканите от България дерогации за ТЕЦ-овете са ужасяващ политически сигнал
Исканите от България дерогации за ТЕЦ-овете са ужасяващ политически сигнал

Правителството би трябвало да демонстрира водачество, а не да се старае да отстранява закони

Припомняме, на 28 април 2017 година с квалифицирано болшинство Европейски Съюз одобри новата евродиректива за топлоцентралите .

След приемането на евродирективата трите теца търсеха общ съветник , който да познава европейските правила.

На 11 септември 2017 година, към този момент някогашният вицепремиер Валери Симеонов изиска прокуратурата да проверява договорката " Марица изток 2 ", станала на 1-ви септември. Променена е цената от възложителя, сигнализира тогава Симеонов.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР