Сезонното хранене се съсредоточава върху консумацията на сезонните плодове и

...
Сезонното хранене се съсредоточава върху консумацията на сезонните плодове и
Коментари Харесай

Как да подготвим организма си за новия сезон чрез хранене?

Сезонното хранене се концентрира върху потреблението на сезонните плодове и зеленчуци. Този метод на живот може да включва ястие на избрана риба или месо през избрани елементи от годината, само че фокусът на диетата е върху плодовете и зеленчуците, защото растежът им зависи от характерното за сезона време. 
Прочетете още
Преди науката да заеме водеща роля в селското стопанство, пресни плодове и зеленчуци можеха да се намерят единствено през сезона, в който узряват. Сега, без значение от годишните сезони, могат да се намерят всевъзможни плодове и зеленчуци на пазара. Но дали съдържат същите потребни субстанции както тези, които са отгледани в “техния ” си сезон?

Отглеждането на храна отвън естествения ѝ сезон работи единствено когато хората изкуствено основават сезонни климатични условия. Изкопаемите горива (невъзобновяема енергия) и огромните количества вода, нужни за това, имат негативно влияние върху околната среда.

Сезонното развъждане на култури не изисква тези запаси. Например пресъздаването на лятната топлота през зимата за развъждане на летни култури, вместо да се употребява единствено топлината от слънцето. Сезонното развъждане изисква доста по-малко сила. Сезонното развъждане и консумация на култури освен подсигурява благоуханен артикул, само че разрешава на околната среда да се движи през своите естествени запаси и сезони, както би го направила без човешка интервенция.

Сезонното хранене предизвиква разнообразната диета. Отклоняването от обичаните типове пресни артикули обезпечава значими витамини и минерали, които нормално не се получават от еднообразната диета.‌

Освен това качеството и свежестта на сезонните артикули са по-добри от тези отвън сезона. Тъй като търсенето на избрани култури е високо през цялата година, те се модифицират, с цел да устояват на заболявания, само че тези модификации лишават някои от техните хранителни изгоди. Когато плодовете и зеленчуците се отглеждат в естествената им времева рамка, те порастват и процъфтяват без нездравословни добавки. 
 

Има доста способи да се запазят хранителни артикули за сезона, през който не подлежат на развъждане (зима). Например: конфитюри и компоти с плодове,  ферментирали зеленчуци и така нататък

 

През септември и октомври може да се акцентира на следните плодове и зеленчуци:
Патладжан,Моркови,Картофи,Зеле,Пащърнак,Лук,Чесън,Чушки,Карфиол,Целина,Тиква,Кейл,Гъби,Цвекло,Земна ябълка,Ябълки,Круши,Грозде,Сливи,Малини,Смокини,Арония.
Сезонното хранене с изключение на, че въздейства удобно на организма, понижава и нездравословното влияние върху околната среда. Промени в метода на живот като този могат да наподобяват смущаващи на пръв взор, само че в действителност не е толкоз мъчно да се храниш съгласно сезона.

 

Източник: puls.bg
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР