Сезонните епидемии от настинки и грип са нещо обичайно. Както

...
Сезонните епидемии от настинки и грип са нещо обичайно. Както
Коментари Харесай

Тридемията в Европа или от какво ново можем да се разболеем през 2024 година?

Сезонните епидемии от настинки и грип са нещо всекидневно. Както и COVID-19 – макар края на пандемията, както се оказа, към момента има останки (а самият вирус на никое място не е липсващ и към този момент живеем с него). По този метод една от последствията от коронавирусната зараза е така наречен тридемия, т.е. едновременната циркулация на три вируса едновременно.

Въпреки че е невероятно човек да се болести по едно и също време с грип, ОРВИ (остра респираторна вирусна инфекция) и Covid, специалистите са съществено обезпокоени от обстановката. Трябва да се означи, че няма теоретичен термин за „ тройна зараза “ и че и трите вируса не доближават своя пик едновременно. По данни на медиците през днешния ден грипът е водещ в структурата на заболеваемостта в Европа, като на него се падат 68% от случаите, само че също по този начин продължава да пораства и заболеваемостта от коронавируси и остри респираторни вируси. Специалистите позволяват, че обстановката ще стартира да се усъвършенства едвам в края на зимата – началото на пролетта. И по този начин, по какъв начин можем да се предпазим от „ тройната зараза “ или по този начин наречената тридемия?

През 2024 година светът е нападнат от три вируса по едно и също време

Случаите, в които човек се заразява по едно и също време с трите инфекции, са извънредно редки, само че ги има.

Новата зараза

Да стартираме с това, че тридемията бушува освен в Европейските страби, само че и в прилежащата на някои от тях Русия. Нещо повече, тази обстановка заплашва да докара системите за опазване на здравето до лимита на опциите им, защото внезапното увеличение на заболеваемостта от грип се изостря от Covid-19 и другите респираторни болести.

„ Сред най-засегнатите страни са Испания и Италия, където лечебните заведения се борят да се оправят с притока на пациенти, а в някои райони в здравните центрове още веднъж се вкарват маски от времената на ковид “, написа Financial Times.

Когато става дума за тридемията се има поради новия ковид плюс вируса на грипа и друдите остри респираторни вируси

Голяма растеж на случаите на сходни болести бе регистриран и в Германия, където съгласно службата за публично здраве грипната вълна публично е почнала на 11-ти декември, както и във Франция, където 10 от 18 района публично са в епидемиологична фаза.

В Обединеното кралство се следи леко нарастване на случаите на грип и хоспитализациите, като длъжностните лица предизвестяват, че пикът занапред следва. Увеличават се и известията за грип, който води до тежка пневмония. Припомняме, че микоплазмената пневмония стартира да се популяризира в международен мащаб в края на предходната година, като епидемията в Китай и в другите елементи на света докара до внезапно увеличение на хоспитализациите на бебетата на възраст под една година.

Три в едно

Според специалистите през сегашния епизод най-голямата заплаха съставлява грипът, изключително за дихателната система (дори за младите хора). Така да вземем за пример Европейският център за предварителна защита и надзор на болесттите оповестява, че броят на респираторните инфекции тази зима ще бъде по-висок от нормалното заради намаляването на равнището на имунитет след облекчаването на рестриктивните мерки за коронавирусите, признати през последните години.

Казано с малко по-други думи, преди всичко е правилото на „ имунен дълг “. Придържайки се към строгите ограничавания, които ни наложи пандемията (самоизолация, носене на маски, високо равнище на стерилизация и т.н.), ние не срещнахме познати патогени в продължение на няколко епидемиологични сезона и затова имаше понижаване на груповия имунитет към разнообразни инфекции. Така делът на податливите лица стартира да нараства. Веднага щом защитните ограничения бяха облекчени или отстранени, вирусите възобновиха циркулацията си.

Поради тази причина здравните специалисти предлагат навременна имунизация против ковид и грипа, както и подробно измиване на ръцете и потребление на персонални защитни средства.

Комбинацията от респираторни вируси и новогодишни празненства докара до увеличение на броя на болесттите и хоспитализациите

Обърнете внимание, че макар че ОРВИ и коронавирусът са респираторни вируси, те се популяризират по друг метод. В случая с COVID-19 да вземем за пример би трябвало да се концентрирайте върху качеството на въздуха (тъй като вирусът се популяризира повече посредством кашляне и кихане), само че множеството остри респираторни вируси е доста по-вероятно да се разпространят посредством нечисти повърхности, което значи, че би трябвало да се обърне особено внимание на миенето на ръцете. Грипът, въпреки това, е някъде по средата и може да се популяризира както по въздушно-капков път, по този начин и посредством нечисти повърхности.

„ Днес хората не се заразяват с повече от един вирус. По-скоро те страдат от едно от трите болести и има доста малко случаи на по едно и също време заразяване “, споделя Хосе Мария Молеро от отдела по инфекциозни заболявания на Испанското сдружение по фамилна и социална медицина.

Лекарите споделят, че студеното време кара от ден на ден хора да си стоят у дома, по тази причина е значимо да се вземат избрани защитни ограничения

И да, може да ви се коства явно, само че най-хубавото, което можете да извършите през днешния ден, е да практикувате по този начин нареченият от медиците „ респираторен етикет “ – кашляйте в кърпичка и незабавно я изхвърляйте в кошчето за отпадък, мийте си ръцете и се старайте да избягвате други заболели хора. Това е методът.

Какво да създадем, с цел да не се разболеем?

Според насъбраните статистики заболеваемостта от грип А (H3N2), който е с най-висока контагиозност (заразност) в доста от страните на Европа, е 128,1 случая на 10 000 души население, което е с 83% повече от “ азовата линия “. За благополучие, първата половина на сегашния грипен сезон не се характеризира с нищо характерно и спoред лекарите обстановката в управляема и постоянна.

Да напомним, че неотдавна учени изследваха кръвта и мускулната тъкан на всички хора, като тестванията са били направени два пъти – една седмица преди теста за колоездене и един ден по-късно. Резултатите демонстрират аномалии в мускулната тъкан при хората с дълготрайно Коронавирус 19 заболяване. В мускулните кафези на тези пациенти митохондриите действат по-неефективно, в сравнение с при здравите хора. Изследователите публично оповестиха за това в списание Nature Communications. Това отслабва организма и го прави по-податлив за вирусните инфекции.

При новата коронавирусна зараза заболеваемостта е непрекъсната, не се усилва и е намаляла с 27% по отношение на предходния интервал. Но я има. Ситуацията във връзка с грипа и острите респираторни вирусни инфекции, в това число и ковида, понастоящем се смята за контролируема, типична за това време на годината “, декларират медицинските експерти.

Ако човек е инфектиран по едно и също време с грипна и риновирусна зараза, тежестта на положението му ще се дефинира от грипа. Ако става въпрос за коронавирусна и да вземем за пример аденовирусна зараза, определящ ще бъде ковидът

За да останете здрави през епидемиологичния сезон, лекарите предлагат навременна имунизация, която може да ви избави от тежки болести, хоспитализация и гибел. Също по този начин би трябвало да избягвате препълнени места в затворени пространства – на такива места вероятността да се болестите с грип, ковид или остри респираторни вируси е извънредно висока. Ако въпреки всичко се почувствате зле, би трябвало да обърнете внимание на признаците и да посетите доктор.

А в случай че се разболеете по едно и също време от грип, ковид и остра респираторна вирусна зараза (въпреки че такива случаи са извънредно редки), то „ първият вирус, който заема позиция, нормално господства в организма, а другите вируси мъчно минават там “, – споделят вирусолозите.

Има случаи, когато човек е инфектиран с един вирус, а по-късно в хода на болестта някой му донася различен вирус. Но това се случва доста рядко. Що се отнася до ковид, съгласно специалистите, това е заболяване, което днешно време в множеството случаи протича относително елементарно, само че е належащо да се направи имунизация с обновената ваксина, изключително за възрастните хора и жителите в риск. Нещо сходно като имунизациите за грип, които всяка година са разнообразни заради разновидностите на грипния вирус При всички случаи бъдете и оставайте здрави!

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР