Сезонът на ваканциите вече е пред нас, а след дългите

...
Сезонът на ваканциите вече е пред нас, а след дългите
Коментари Харесай

Тайните на пътуването със самолет – разказ на стюарди от първо лице

Сезонът на ваканциите към този момент е пред нас, а след дългите три години пандемия, милиони се готвят да се насочат към летищата в най-натоварения интервал за пътешестване.

Ориентирането по терминалите и самолетните написания  може да бъде стресиращо за несвикналите туристи, само че в случай че има специалист в региона, това са стюардите.

CNN Travel беседва с двама ветерани от кабинния екипаж – английския стюард Крис Мейджър и американската стюардеса Али Малис, за техните препоръки по някои от главните въпроси и терзания, свързани с пътуването.

Кое е най-подходящото време за хвърчене?

Според Малис утринните полети са идеални за персонални пътувания. " Това е моят трик ", споделя тя.

Логиката е, че е по-малко евентуално метеорологичните условия да нарушат полетите в първия миг, даже и да е имало закъснения предходния ден, системата нормално се възвръща през нощта.

Когато става въпрос за празнични пътувания, Малис предлага да оставите малко време за запаса, в случай че имате опция.

Например, в случай че летите в деня преди Бъдни вечер, а не на 24-ти, това ви дава малко независимост на деяние.

Какво да направя, в случай че полетът закъснее?

Закъсненията се случват на всички места и когато и да е, а Малис припомня, че стюардесите и пасажерите са " в един тим ".

И обратно на това, което някои пасажери може да си мислят, стюардесите не крият информация от пасажерите, добавя Мейджър. " Няма смисъл ", споделя той.

Така че, в случай че сте в закъсняващ полет, не се колебайте да поискате от стюардесата цялата допустима информация.  Тя може да ви насочи към вярното бюро, с цел да презаверите полета и да ви изясни всички " въпроси, които би трябвало да зададете ".
 

Как да преодолеем часовите зони?

Ако преминавате през разнообразни часови зони, Мейджър е последовател на дрямката при идване - с една спогодба: да е къса.

" Ако си легнете за по-дълго, оставате в личното си време и не помагате на биологичния си часовник да контролира ритъма ", споделя той.

Малис акцентира смисъла на " хидратацията, пълноценната храна и физическите извършения. И да бъдете в синхрон с тялото си, доколкото можете ".

" Умората може да се отрази на всичко, празниците могат да бъдат стресиращи, тъй че дайте си най-хубавия късмет за подобаваща отмора, с цел да се насладите на ваканцията по най-позитивния метод. "

Пренареждане на борда

Това е сюжетът, за който множеството пасажери мечтаят - да бъдете преместени от претъпканата икономична класа в нещо по-луксозно.

Малис изяснява, че повишението на категорията би трябвало да става на земята, а не на борда, само че има изключения и от време на време наземният сътрудник уведомява стюардесите, че избрани пасажери могат да бъдат преместени.

" Но има лист. И в тази полуда има способ - методът, по който описът се подрежда и приоритизира. ", добавя тя.

Понякога стюардесите реалокират пасажерите, с цел да могат фамилиите да с дружно или с цел да разрешат обстановка с повтаряне тук-там.

Но откакто полетът към този момент е във въздуха, пасажерите се реалокират единствено в изключителни обстановки - да вземем за пример в случай че един пасажер основава стеснение на различен.

Могат ли пасажерите единствено да си разменят местата?

" Ако пасажер желае да седне при различен пасажер, ние не можем да го спрем ", споделя Мейджър, който твърди, че съгласно неговия опит пасажерите постоянно на драго сърце се разменят, с цел да могат родителите да седнат при децата да вземем за пример.

Стюардесите поддържат сходна промяна на местата, само че се пробват да не се намесват, в случай че няма проблеми.

" В наш интерес е да съберем хората дружно, тъй като не желаеме да се постанова да се разделят ".

Малис също се стреми да подсигурява, че родителите и децата са дружно, само че предлага тези обстановки да бъдат позволени преди качването на борда, в случай че е допустимо.

" Това ни слага под огромен напън да желаеме услуги от пасажерите, с цел да се разменят, а това е доста сензитивна към времето част от полета, когато се качваме на борда ", споделя тя.

Хората, които се реалокират, могат да провокират разногласия, в случай че са в зона на самолета, където други пасажери са платили по-висока цена, с цел да седнат там.

" Нека да почитаме обстоятелството, че има хора, които са платили в допълнение, с цел да бъдат там, а някой не е и това е незаслужено. "

Малис също по този начин счита, че е малко иронично, че редовете за спешни изходи от време на време се оферират като премиум места с включена безвъзмездна напитка.

" Хората, от които се желае да са подготвени и способни да оказват помощ при положение на изключителна обстановка, може би са по-склонни да изпият няколко напитки, в случай че седят там. Но това е по този начин, с цел да се продават тези места. За благополучие нямаме доста незабавни евакуации ", добавя тя.

Кой има право на междинния подлакътник?

Мейджър шеговито разказва битката за междинния подлакътник като " брутална борба ".

" Доколкото ми е известно, това не е записано на никое място, само че мисля, че негласното учтиво държание е, че индивидът на междинната седалка получава подлакътника. ", счита Малис.

Щорите – затворени или отворени?

Някои хора желаят да ги вдигнат, други - да ги спуснат. Щорите могат да бъдат противоречив въпрос, изключително при полети на дълги дистанции, само че отговорът е явен.

" Ако полетът е нощен, затворете ги. Когато единствено един човек отваря щорите, светлината влиза и държи хората будни. И въпреки всичко – любопитните желаят да погледнат надолу. Ако летите над Хималаите, желаете да погледнете към Еверест. Защо да не го извършите? ", споделя Мейджър.

Заради разпоредбите за сигурност щорите би трябвало да бъдат отворени при кацане, което доста нервира някои заспали пасажери.

Ако се възпротивят, би трябвало да им се изясни, че екипажът би трябвало да вижда на открито, с цел да се приспособява към светлината, ако има някакви проблеми.

" Мисля, че хората одобряват обяснението доста по-добре от заповедта. Това дава известно взаимно почитание. ", добавя Мейджър.

Как се устоя на крайник по през целия ден?

Работата на стюардите е физически натоварваща. При полети на дълги и къси дистанции можете да сте на крайник с часове.

" Имам стелки в обувките си ", споделя Мейджър и прибавя, че е по-трудно за стюардесите, които доста постоянно са на токчета.

Малис споделя, че високите токчета " несъмнено натоварват краката ни ", само че някои стюардеси имат обувки, с които се преобуват по време на полет и които са по-удобни.

Какво вършиме в свободното си време по време на полет?

Полетите на извънредно дълги дистанции включват структурирани интервали за отмора на кабинния екипаж.

По време на този престой стюардите са в обособена част на самолета. Удобствата варират според от компанията, маршрута и самолета.

" Някои имат кревати, други са просто комфортни седалки. Какви улеснения оферират, зависи от това какъв брой отмора се допуска, че би трябвало да имате. ", изясняват стюардите.

Все отново не постоянно е елементарно да се спи в самолета - даже в случай че сте стюардеса и би трябвало да се заредите с сила, преди да се върнете на работа.

Мейджър споделя, че стюардите в нискотарифни самолетни компании, от време на време имат повече време за престой на борда, защото те не оферират доста храна и питиета. Екипажът на самолета може да се опита да се възползва оптимално от тези паузи.

Консумират ли стюардите същата храна като пасажерите?

Стюардесите има избор дали да ядат и пият от менюто на самолетната компания.

" Възможностите за хранене в самолета не всеки път са храните, които ще ме държат най-бодра ", споделя Малис, която избира леки закуски като хумус и ябълки.

" Понякога пия самолетно кафе, само че нормално си нося лично - имам едно на път за работа или на летището, което е малко по-силно. ", добавя Малис.

Мейджър заобикаля храни, които могат да го накарат да се усеща издут. Основният му фокус е да пие доста вода.

По време на празнични полети, някои членове на екипажа могат донесат специфична храна, с цел да допринесат за празничното въодушевление и " да развеселят екипажа, в случай че е пропуснал да прекара деня със фамилията си ".

Как се справяте с нервните пасажери?

" Когато някой на борда се опасява от хвърчене, се пробвам да схвана какъв е повода за това. Ако говорите с хората и разберете за какво се опасяват, тогава можете да облекчите страховете им. ", добавя Мейсджър.

Някои желаят да научат повече за механиката и логистиката. Други просто се нуждаят от разпръскване и диалогът със стюардите може да им помогне.

" Екипажът, това зависи от неговите умения, с цел да открие от какво се нуждае този човек, с цел да премине през полета ", споделя Мейджър.

Малис поучава разтревожените пасажери да оповестяват на екипажа. Ако знае, че някой пасажер е нервозен, тя се пробва да го следи от самото начало на полета. Препоръчва техники за дишане, а също по този начин поучава да вземете със себе си увлекателна книга или да се потопите в телевизионно предаване или филм.

Може да вземете със себе си iPad, книжки за оцветяване или играчки, които да забавляват децата и да ги държат допустимо най-спокойни по време на полета.

Притеснявате ли се от мощна турбуленция?

Когато работи по време на полет, Малис преглежда турбуленцията като " по-скоро тягост и стеснение ".

" Но е някак смешно, когато съм пасажер и попадна в турбуленция, се усещам като всеки различен пасажер, което няма никакъв смисъл.

Винаги си споделям: " Какво беше това разтърсване? Всичко ли е наред? "

Какво вършиме при здравна обстановка по време на полет?

Начинът, по който екипажът подхожда към здравна обстановка по време на полет, зависи от няколко фактора, в това число естеството на обстановката и желанията на екипажа.

Класическият апел " Има ли доктор на борда? " не е най-хубавата концепция.

" В Обединеното кралство множеството екипажи няма да попитат за доктор, а ще се опитат да се оправят сами. Не бихме желали да се включи някой, който не познава нашата среда. "

Стюардите разполагат с медицински консумативи на борда при положение на незабавни случаи, макар че могат да ползват избрани медикаменти единствено под управлението на радиовръзка със земята.

" Ако някой получи сърдечен арест, имаме дефибрилатор. Ако някой доктор желае да ни помогне, може да го направи, само че зависи каква е специалността му. "

Малис споделя, че по време на нейните полети в Съединени американски щати кабинният екипаж също се обажда на лекари на земята при положение на незабавна здравна помощ.

Но за разлика от Мейджър, " съществуването на доктор или здравна сестра по време на полета несъмнено е за предпочитане.

" Смятам, че те явно са най-добре подготвени за подобен вид условия. Но ние също разполагаме с запаси на земята и със лично главно образование, което обгръща доста неща. ", споделя Малис.

Знаменитост на борда

Всеки би трябвало да откри метод да стигне от точка А до точка Б, даже и звездите. Всъщност, на съвсем всеки трансатлантически полет измежду стотиците пасажери има някой най-малко малко прочут човек.

В общия случай кабинният екипаж не е предизвестен, че на борда ще има звезда - нормално той схваща за това едвам когато види името в листата на пасажерите.

Все отново има и няколко изключения.

" Понякога ще бъдете известени, че на борда има ВИП - нормално това са кралски фамилии ", споделя Мейджър.

Малис споделя, че другите пасажери постоянно нямат визия, че се разминават с известни персони. " Ако седите в задната част на самолета, има огромна възможност в първа класа да има звезда, за която даже не сте подозирали ", споделя тя.

Имате ли кодове за обозначаване на пасажерите?

Преди две десетилетия, стюардите от време на време са употребявали кода " BOB ", прочут още като " най-хубав на борда ", с цел да обозначат пасажер, който се е държал най-правилно. " Говорим за години обратно. ", споделят стюардите.

Какво мислите за ръкопляскането при кацане на самолета?

Това е районно събитие и е по-често срещано при европейските полети. " Италианците го вършат при всеки полет, всякога. Разбирате ли - хората просто изпитват облекчение, че са стигнали, изключително след турбуленция. "

В Съединени американски щати пасажерите нормално ръкопляскат единствено след доста тежък полет. " Лично аз считам, че това е малко кичозно. Мисля, че доста стюардеси биха се съгласили с мен по този въпрос. ", споделя Малис.

Какви странни неща оставят пасажерите в салона на самолета?

Най-добре е да не влизате там.

" Всичко, което въображението ви може да измисли, ние ще сме го намерили ", споделя Мейджър.

Сприятелявали ли сте се с пасажер?

Веднъж Мейджър качва в колата си един закъсал пасажер и до през днешния ден двамата поддържат контакт в обществените мрежи.

Що се отнася до Малис, тя счита, че дали стюардесите се свързват с пасажерите зависи от персоналното им равнище на комфорт и границите постоянно би трябвало да се съблюдават.

" Имало е случаи на пасажери, които са преследявали стюардеси и други сходни неща. Затова е значимо да поддържаме известна професионална граница ", споделя тя.

И двамата стюарди признават, че знаят истории за сътрудници, които са се омъжили за пасажери.

Приемате ли дарове от пасажери?

Екипажът в действителност прави оценка знаците на благодарност.

" Наистина ни окрилява, когато хората показват отношението си по този метод. Много пъти сме получавали шоколад, да вземем за пример. "

Малис не е сигурна за сегашната политика, само че си спомня, че преди време на стюардесите е подредено да отхвърлят бакшиши три пъти, само че могат да ги одобряват при четвърти опит.

Въпреки че е прелестно, когато екипажът получава самопризнание с дарове, Малис споделя, че даже единствено една усмивка е от огромно значение и може да промени атмосферата на борда.

Материалът е оповестен за първи път във връзка Деня на благодарността в Съединени американски щати през ноември 2022 година и е обновен и препубликуван месец по-късно, прецизира CNN.

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР