Сезонът на сватбите вече официално е открит и независимо дали

...
Сезонът на сватбите вече официално е открит и независимо дали
Коментари Харесай

Как са се променили сватбените традиции през годините

Сезонът на сватбите към този момент публично е открит и без значение дали самите вие ще кажете " Да " или ще бъдете посетители на женитба това лято, евентуално ще ви бъде забавно да разберете по какъв начин са се трансформирали известните обичаи през годините. 

Въпреки че във всяка страна и във всяка вяра има разнообразни обичаи, неща като хвърлянето на букета и носенето на бяла рокля са общоприети обичаи, които съвсем всички хора по света съблюдават. 

Ето по какъв начин са се трансформирали традициите през годините: 

1. Хвърляне на

Тази традиция датира от 1800-те години и се е родила в Англия. Още през цялото време хващането на букета или жартиера значи, че индивидът, който го е хванал, ще бъде идващият, който ще подписа брак. 

През тези години се вярвало и че в случай че самотна жена допре булката, ще вземе от нейния шанс и ще откри подобаващия мъж. 

В наши дни тази традиция към този момент лека-полека стартира да изчезва. Все повече двойки вземат решение да не карат необвързаните си другари да се усещат неловко, като ги слагат в средата на дансинга, чакайки да заловен букет или жартиер. 

2. Булчинската рокля

Викторианската сватбена рокля слага началото на наклонността на бялата сватбена рокля. Преди ръководството на кралица Виктория, когато се заражда носенето на бяло на сватбите, носенето на цветове, разнообразни от бялото, било обикновено.

В днешно време модерните булки към момента избират бели сватбени рокли, само че от ден на ден и повече избират и цветни рокли или панталон, вместо рокля. 

3. Пристигането на булката

В множеството страни булката и младоженеца идват настрана на мястото на церемонията и се виждат там за пръв път. Случава се тъй наречените " first look ", когато фотографите улавят страстите на младоженеца, когато вижда своята младоженка за първи път. 

Тази традиция стартира да навлиза и у нас, макар че към момента доста хора вършат ритуала " крадене на булката ". 

4. Сватбените обети 

Принцеса Даяна е първата, която взема решение да промени обичайния обет. Тя дава обещание на Чарлз разнообразни неща и слага началото на сватбените клетви. 

Днес множеството младоженци сами пишат обетите си. По този метод те са доста по-лични и същински. Макар и в България да не е постоянно срещано, към този момент доста младоженци го вършат и тук. 

5. От огромни сватби до минималистични, в стеснен фамилен кръг

Сватбите нормално са огромни и обилни тържества. През последните години обаче тази традиция се промени и от ден на ден хора избират да провеждат минималистична женитба с доста стеснен брой посетители. 

Една от аргументите за тази смяна е пандемията, поради която се постановиха доста ограничавания, свързани с броя на гостите на другите тържества. 

6. Хвърлянето на ориз над младоженците 

Хвърлянето на ориз над младоженците, когато излизат от църквата, се прави, за плодовитост и разцвет на двойката. Тази традиция може да бъде проследена обратно във времето чак до Древен Рим. 

Днес множеството хора избират да хвърлят розови листенца или конфети, само че е най-добре да се съблюдава традицията и да се хвърлят някакви зърна. 

7. Воденето на булката до олтара от татко й 

През 2018 година Меган Маркъл стана първата кралска младоженка в историята, която отиде до олтара сама. Идеята на воденето от бащата е той да я " съобщи " на бъдещия й мъж. В наши дни тази традиция се трансформира доста и от ден на ден булки отиват към олтара сами или пък ги съпровожда някой различен. 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР