Сезонът на пчелите и осите вече е тук и никой

...
Сезонът на пчелите и осите вече е тук и никой
Коментари Харесай

Съвети на стария пчелар: какво да направим, ако ни ухапе пчела, оса или стършел

Сезонът на пчелите и осите към този момент е тук и никой не е заплашен от ужилване или захапване. При някои хора това може да има и съдбовни последствия, в случай че са алергични. Радостното е, че има много естествени средства, които може да приложите при положение на ухапвания и ужилвания.
Един съвет: в случай че сте на място, където има оси, пчели или стършели, избягвайте да вършиме внезапни придвижвания и не носете пъстроцветни облекла. Всичко това притегля насекомите, те могат да се раздразнят и да ви ужилят като защитна реакция. Особено пазете мястото към устата и гърлото си, тъй като ухапванията там са най-опасни.
Ако въпреки всичко се стигне до ужилване - НО САМО ОТ ПЧЕЛА, има способи да спрете болката и отокът на засегнатото място. Ето по какъв начин да го извършите в домашни условия, като вземате поради едно просто предписание от химията - отровата на осата е основа, а на пчелата - киселина, надлежно лекарството е противоположното - за захапване от оса е на киселинна основа, а за захапване на пчела - основа:
1. Вземете скилидка от чесън, нарежете я на две и с едната част търкайте по повърхността на засегнатия сектор. При пчелите работи и содата за самун!
2. В случай, че ви е ухапала оса - разрежете лимон и го изстискайте. Със сока му разтъркайте ухапаното място. Лимоновият сок е мощно противоалергично средство.
 Какво да вършим при захапване от кърлеж или оса? Какво да вършим при захапване от кърлеж или оса?
За да не се притесняваме от болест с Лаймска болест, когато бъдем ухапани от кърлеж и той бъде отхвърлен, следва да бъде направено нещо мн...
3. Ябълковият оцет също оказва помощ и притъпява болката, като обаче приказваме за оса. Можете да го комбинирате с охладен воден компрес, който доста ще облекчи паренето. Вода с нишиандър също е положително средство.
4. Ако имате босилек или невен, можете да ги стриете на прахуляк и да поръсите засегнатото място.
5. Можете да намажете ухапания сектор със зехтин.
6. Вземете таблетка аспирин, намокрете я леко с вода, само че без да се разтопи и я поставете в разранения сектор на ухапаното. Дръжте я по този начин към минутка и я изхвърлете. Това е остарял изпитан пчеларски способ, който пчеларите постоянно употребяват, когато ги жилят пчелите.
В никакъв случай не се опитвайте сами да вадите жилото от пчелата. Положението може да се утежни още повече. Ако ходите в планината имайте на разположение противоалергични препарати - алергозан за пиянство и нещо за мазане при вероятно захапване. Ако ухапването е съществено, а вие не сте сигурни дали нямате алергии, потърсете медикаменти помощ допустимо най-бързо.
 Без пчели няма живот Без пчели няма живот
А знаеш ли, че те изчезват? Всяка година в България над 6 хиляди пчелни фамилии умират поради избрани химикали, които се употребява...
Как да разберете какъв вид насекомо ви е ухапало
Понякога усещате самото захапване, само че не виждате какво насекомо го е предизвикало. Има способи да познаете от какво се е получила раната. Ако мястото е зачервено и се подуе, може да стартира да ви пари - евентуално ви е ужилила оса.
Ако мястото е леко подуто и затоплено, най-вероятно ви е ухапала пчела.
Стършелът също хапе, като нормално мястото се зачервява мощно и се подува. Някои хора, които реагират по-бурно на отровата може да им се догади и да почувстват обща изнемощялост или тресчица. Рядко, само че се случва човек да вдигне и температура. Припадъците се случват в доста по-редки случаи, само че ги има.
Затова когато сте на открито, постоянно бъдете подготвени да се въоръжите с гореизброените средства като застраховка от нахлуване на инсекти.

Още от ЗДРАВЕ:

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР