Сезонът на Марко Асенсио го превръща в един вече ветеран

...
Сезонът на Марко Асенсио го превръща в един вече ветеран
Коментари Харесай

Интервюто с Асенсио: Винаги съм искал да приличам на Зидан

Сезонът на Марко Асенсио го трансформира в един към този момент деец на едвам 22 години. Взе присъединяване във финали и изигра повече минути от предстоящите и в Реал Мадрид, и в националния тим, а напредъкът му навежда на мисълта, че той ще бъде огромната фигура на испанския футбол в продължение на доста години напред. Марко обаче е надалеч от това да се сащисва от ситуацията си: „ Искам да съм значима фигура.” За момента е най-младият в състава на Ла Роха за идното международно състезание.

- Изненадващо е това, че и в Мадрид, и в националния тим се утвърдихте на едвам 22 години. Смятате ли се за деец на тази нежна за футболист възраст?

- Да. Когато пристигнах в Реал Мадрид, бях цялостен с готовност и разбиране в качествата си, но истината е, че всичко се стече много бързо. Можах да се насладя на доста игрови минути и израснах като футболист. Изпълних задачите си и в този момент желая единствено да раста още.

- Вие сте трети по изиграни мачове в Испания за сезона, като броим и тези в националния тим, над Антоан Гризман и Лионел Меси и единствено зад Иван Ракитич и Саул…

- Това е значимото: че можах да играя доста мачове и постоянно бях квалифициран да сграбчи всяка опция. Опитвам се да се представям добре, с цел да имам допустимо най-вече игрови минути.



- Влияе и това, че имахте двама треньори, които гласоподават огромно доверие на младите – и Зинедин Зидан, и Юлен Лопетеги. Как понесохте студения душ от напускането на французина?

- То ни хвана всички в крачка и ни изненада, само че моят опит с него ми донесе куп хубави моменти. Вярваше ми доста и имаме положителни връзки. От самото начало ми обясни нещата и знаех къде съм попаднал, както и че би трябвало да работя за всяка получена опция за изява, а той ми ги даваше една след друга. С Юлен е същото: през цялото време ни потръгна добре, приказва доста с мен и ми слага високи условия. Това е доста значимо за мен.

- Зидан сподели на прощаване, че не отхвърля един ден да се върне. Предвид възрастта и на двама ви, няма да е по никакъв начин чудно още веднъж да работите дружно, да вземем за пример след пет години. Как бихте приели това?

- Да, за какво не?! Това би значело, че всичко ми се е стекло чудесно и съм останал в Мадрид. Ако успеем с него да се съберем още веднъж тук, какво по-хубаво!

- Възползвахте ли се от това, че имахте треньор като своя идол, който е играл на сходна на Вашата позиция на терена, с цел да заприличате повече на него?

- Да, безспорно. Още от дете се вглеждах у него и си открадвах доста от неговите футболни умения. Вярно е и че сме разнообразни – той е десничар, а аз левичар, отработваме друго топката, само че постоянно съм желал да наподобявам на Зидан.



- Как беше играта на квадрат с него?

- (Б.и. – засмива се.) Истината е, че от време на време ни преподаваше уроци на всички в мачлетата. Един сякаш елементарен двоен пас го правеше по този начин, че топката ти идва идеална като скорост, посока и тежест. Истината е, че беше необикновено да мога да упражнявам с него.

- Вие струвахте към 3 млн. евро на Реал Мадрид. Колко коства в този момент Марко Асенсио?

- Е, не зная това. Не управлявам трансферните цени на пазара, въпреки че се повишиха много след моето идване в Мадрид. Това го дефинират клубовете. Не зная какъв брой бих коствал през днешния ден.

- С Испания дебютирате на Мондиала против Португалия – противен противник. Как гледате на старт против сходен тим, европейския първенец?

- Знаем, че първият мач е най-важният и би трябвало да опитаме да си създадем положителни чувства от него. Знаем, че това е най-силният тим в нашата група, с изявен спортен дух и умеещ да се пази чудесно. Отгоре на това има и Кристиано Роналдо, който прави разликите.



- Свикнали сте Кристиано да взема решение проблемите за Вашия тим, а в този момент ще чакате да му ги създаде…

- Точно! Това е първият път, в който ще се изправя против него, и знаем, че може да вкара гол във всеки един миг, тъй че би трябвало да го държим доста изкъсо. Почти всичко в офанзивата на Португалия минава през него.

- Подготвен ли е Реал Мадрид да остане без Кристиано Роналдо?

- Не си представям какво е да играя без него. Кристиано беше, е и ще бъде доста значим за нас, тъй че Мадрид и той самият би трябвало постоянно да вървят ръка за ръка.

- Развитието на CR7 може би наподобява на Вашето: той също стартира доста маневрен, с доста бягане към и по фланговете и изобщо в много зони на терена. Днес се озова в ролята на характерен централен нападател. Харесва ли Ви сходна еволюция? Смятате ли, че тя може да се случи и на Вас след няколко години?

- Може би, само че и ние сме разнообразни играчи. На мен повече ми харесва да се връщам по-назад да получавам топката, повече да съм в допир с нея и по-малко за приключвам офанзивите. Ще забележим обаче какво ще стане с течение на годините. Човек се развива като футболист, учи се и следва да разберем на какъв пост ще играя в бъдещето.

- Мислил ли сте за някакво по-специално отпразнуване на първия Ви гол с националния екип при мъжете?

- Не съм, само че имам голямо предпочитание час по-скоро да запиша първия си гол за Ла Роха. Зная, че до момента ми се опъва, само че това е. Дано пък навръх Мондиала съумея да отбелязвам!



- Отвън се вижда, че Серхио Рамос доста оказва помощ на младите играчи, дава им убеденост. Какъв е той за вас?

- Да, Серхио е капитанът и индивидът, който ни направлява. Лично на мен ми оказва помощ доста и сме в чудесни връзки. Вглеждам се доста у него, тъй като и той дебютира млад за Реал Мадрид и съумя да се задържи на високо равнище в националния тим толкоз години. За мен той е огледало, в което се вглеждам, защото е спечелил всичко във футбола и то е плод единствено на интензивен труд. Неговото място и репутацията му по целия свят са изключителни и е образец за подражателство. Вслушвам се във всеки съвет, който ми дава, и съм му признателен.

- Не Ви ли се завърта главата от приказките на доста хора, че Вие сте играчът, към който би трябвало да се гради тим, идната огромна фигура на испанския футбол за доста години напред?

- Всъщност не. По-скоро ми дава повече предпочитание да продължа по същия път и да работя още по-здраво. Искам да продължа да раста в Мадрид и националния тим, да съм все по-важна фигура. Така че предпочитание – да, завъртане на главата – не.

- Как виждате възможностите на Испания това лято в Русия?

- Човече, на един Мондиал би трябвало да следиш за всеки един вероятен подробност. Мачовете се вземат решение от дребни неща и би трябвало да караме малко по малко: първо да минем групата и след това да играем мач за мач. Детайлите вършат разликата на сходни конгреси.



- Уморен ли сте? Питам, тъй като сте изиграл повече мачове от всички други в испанския клубен футбол…

- Не, изобщо не! Аз съм млад и имам сили в запас за дълго време напред. Точно противоположното: желая да имам още повече мачове и минути. Няма никакъв проблем с това.

- Питам, тъй като първият мач в Русия, и най-важният, е против най-тежкия противник – Португалия. Календарът тук не помага…

- В последна сметка редът е без значение. Така или другояче трябваше да се срещнем с тях, пък и би трябвало да влезем с една и съща конфигурация и в трите си мача в групата. Важно е да стартираме с прекрасен резултат, с цел да изградим добра динамичност и да повдигнем паниката у останалите тимове, само че каквото-такова. Излизаме и изиграваме мача какъвто е.

- Какви бяха тези трудове, че е можело Вие да играете за Нидерландия вместо за Испания?

 - Да, имаше сходен вид, когато бях в Еспаньол. Говореше се, само че на мен никой нищо не ми сподели в началото. После пристигнаха позвъняванията от селекционера на „ оранжевите” и от Рууд ван Нистелроой, които ми споделиха, че биха били доста щастливи да отида в техния тим. Аз обаче им отвърнах, че желанието ми е да играя за Испания. Малко месеци по-късно отново ми звъннаха, а аз отново им отхвърлих.

- Значи са настоявали…

- (Б.и. – засмива се.) Е, аз ясно им дадох да схванат къде желая да играя и най-после това и стана. После дебютирах за Испания и съм благополучен с този избор. Ето, през днешния ден съм на международно състезание.
Серхио Фернандес Олмедийя, „ Марка "
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР