Сезон 2023 във Формула 1 започна съвсем скоро и от

...
Сезон 2023 във Формула 1 започна съвсем скоро и от
Коментари Харесай

Не се състезавам за второ място: задава ли се конфликт в "Ред бул"

Сезон 2023 във Формула 1 стартира напълно скоро и от него изминаха единствено два кръга, само че пристрастеностите във водещия тим " Ред бул " се нажежиха след. Двойната победа, реализирана от Серхио Перес и Макс Верстапен, не съумя да прикрие огромното напрежение при " биковете " от края на предишния сезон.

Световният първенец също се постара да покаже, че не е удовлетворен от това, че не завоюва в Джеда.

" Успях да се изкача до втората позиция, което е добре и генералното чувство в тима е благополучие ", сподели Верстапен, който започва едвам 15-ти поради.

" Но персонално не съм благополучен. Не се състезавам, с цел да съм втори. Не съм благополучен, изключително откакто се трудих доста през зимата и свършихме доста работа, с цел да се уверим, че всичко е на мястото си ", добави нидерландският водач.

Той насочи рецензии към тима, казвайки, че и двата болида " би трябвало да бъдат надеждни, когато се бориш за купата ".

След финала пък Верстапен дълго избягваше контакт със съотборника си Перес преди най-сетне да го поздрави. За връзките сред двамата се знае, че не са положителни, изключително след през предходната година. Тогава Верстапен отхвърли да помогне на Перес в борбата му за второ място в крайното класиране.

Има ли вътрешна битка

Самото държание на Верстапен в надпреварата в Саудитска Арабия подсказа, че международният първенец опитваше по всякакъв начин да вземе успеха. До последните обиколки нидерландецът натискаше, макар големия задатък, който двата болида на " Ред бул " имаха пред третия Алонсо.

Неслучайно Перес попита по радиото каква е повода да се кара толкоз бързо, на което получи отговор " Имаш зелена светлина да натискаш ".

Към края на надпреварата, когато към този момент беше ясно, че Перес ще завоюва, се разбра, че най-бързата обиколка, даваща бонус точка ще е от огромно значение. Реално тя извеждаше един от двамата на върха във краткотрайното класиране. Верстапен съумя да я запише в последния тур.

 Не се състезавам за второ място: задава ли се спор в
© Reuters

" Типичен Макс - даде най-бързата обиколка в последния тур. Неконтролируемо е. Това е просто Макс. И двамата непрекъснато питаха какво е времето на най-бързия тур до този миг. Макс изчака последната обиколка, с цел да не може Перес да опитва отново ", разяснява един от значимите фактори в " Ред бул " лекар Хелмут Марко.

Перес обаче не остана удовлетворен от това и повдигна тематиката след надпреварата.

" Две обиколки преди края питах за най-бързата обиколка. От бокса ми споделиха да подкрепям несъмнено движение и ми споделиха, че обиколката е моя. Мислех, че връзката с Макс е същата. Това е нещо, което би трябвало да преразгледаме, защото аз несъмнено получавах друга информация от него и по тази причина не натисках в края. Явно той имаше повече информация от мен ", сподели мексиканецът.

Всеки да си знае мястото

Йерархията в " Ред бул " е ясна доста от дълго време, като Верстапен се опита да подсети за нея през декември. Тогава международният първенец приказва, че " вторият водач би трябвало да одобри ролята си ", размахвайки пръст към Перес.

В Саудитска Арабия нидерландецът опитва да го направи и с държание на пистата.

Поведението на двамата водачи на " Ред бул " беше оценено и от международния първенец за 2016 година Нико Розберг.

" Това държание не е прелестно за гледане ", сподели германецът и продължи по тематиката Верстапен.

" Разбрахме, че в събота си е тръгнал от пистата доста бързо и въобще не е отишъл на брифинга на тима. Подобен метод не е добър, изключително на подобен ранен стадий от сезона, когато тимът е приключил брилянтна работа с колата и продължава да се труди извънредно настойчиво. Би могъл да е малко по-любезен ".

 Не се състезавам за второ място: задава ли се спор в
© Reuters

Верстапен неслучайно демонстрира недоволството си от обстановката, защото е наясно, че е индивидът със мощните карти в " Ред бул ". Бащата на водача Йос Верстапен, който е на съвсем всяко състезние, също постоянно е притискал мениджмънта, когато нещата не са в интерес на неговия наследник.

Следващото съревнование в Австралия се обрисува като доста основно, изключително в ранната фаза на сезона, когато болидите на " Ред бул " към момента са надалеч преди всички останали.

Всичко, което би трябвало да знаете за:

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР