Сезон 2022 във Формула 1 бе много разочароващ за отбора

...
Сезон 2022 във Формула 1 бе много разочароващ за отбора
Коментари Харесай

Ще пострада ли Мерцедес от промените в правилата за 2023 година?

Сезон 2022 във Формула 1 бе доста разочароващ за тима на Мерцедес, откакто „ Сребърните стрели “ приключиха на третото място при конструкторите със единствено една победа, пристигнала в предпоследния старт за година в Бразилия. Така превъзходството на немския екип от началото на турбо-хибридната епоха бе нарушена и те за първи път приключиха сезона без нито една от двете трофеи.

Основната причина за незадоволителното показване на Мерцедес бяха проблемите с държанието на W13, които тормозиха Джордж Ръсел и Люис Хамилтън в първата половина от акцията. В началните стартове за годината точно колата на „ Сребърните стрели “ бе най-сериозно наранена от резултата на подскачането, който последователно беше решен и темпото на Мерцедес се усъвършенства.

Преди това да се случи обаче от ФИА оповестиха, че за 2023 година ще бъдат направени няколко промени в техническите правила, точно поради подскачането. За да бъде понижено то догодина  страничните ръбове на подовете ще бъдат с 15 милиметра по-високо, в сравнение с бяха през 2022. Първоначалното предпочитание на ФИА бе за 25 мм, само че след отрицателния отзив от страна на отборите се стигне до компромисните 15 мм.
 От ФИА опазиха измененията в разпоредбите за 2023 година От ФИА опазиха измененията в разпоредбите за 2023 година
Освен това ще бъдат встъпление и по-строги проби за гъвкавостта на обособените детайли от подовете. Тяхната цел ще бъде да се предотврати вероятно заобикаляне на минималната височина от страна на другите отбори.

Според специалиста на Sky Sports F1 Карун Чандок тази смяна в разпоредбите ще се отрази отрицателно на Мерцедес, най-много тъй като в исторически проект „ Сребърните стрели “ в никакъв случай не са имали кола с огромна височина на пода. При предходната генерация на коли Мерцедес бе един от отборите, които използваха коли с дребна разлика във височините на предната и задната оси, до момента в който Ред Бул да вземем за пример бяха на другия полюс.

„ Догодина има смяна в разпоредбите, която е дребна, само че не и незначителна за височината на колите. А кой е единственият тим, който в исторически проект не е употребявал висока кола? Умовете, които завоюваха всички тези трофеи сред 2014 и 2021 към момента са в Бракли и Бриксуърт, само че аз не мисля, че за тях ще е елементарно да решат този пъзел “, изясни Чандок.

Гледайте спорт на MAX с най-вълнуващите надпревари от MotoGP, WRC, NASCAR и Supercars, онлайн, единствено в ефира на MAX Sport.

Снимки: Gettyimages
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР