Сейди страда от спомени за най-лошата нощ в живота си,

...
Сейди страда от спомени за най-лошата нощ в живота си,
Коментари Харесай

„Всички ще умрем тази нощ“: Жена е взета за заложник с двете си деца

Сейди страда от мемоари за най-лошата нощ в живота си, когато помирише бензин, разкрива Sky News.

Предупреждение: Тази история съдържа описания на принуждение

Сцената, която тя разказва, звучи като от филм на ужасите - само че това е нейната действителност.

Тя е държана като пленник в личния си дом от тогавашния си брачен партньор, който държи сина им на нож. Той е залял дома ѝ с гориво, със запалка в ръка, до момента в който дребната им щерка е спяла в парцела.

Така приключва десетилетие на тормоз. 

Сейди (името ѝ е променено от създателя на материала) се усеща подведена от полицията, откакто преди този момент е съобщила за насилието на колегата си.

Жертвите на домашно принуждение в Обединеното кралство споделят, че са подведени от неработеща система на наказателно правораздаване.

В Англия и Уелс наказателните преследвания за закононарушения, свързани с домашно принуждение, са намалели с 45 % от 2015 година насам, а хиляди заповеди за отбрана - предопределени да попречат на причинителите да се свържат с жертвите - се нарушават.

Сега полицията и прокуратурата се пробват да решат казуса - само че може ли той да бъде решен?

По време на брака си сътрудникът на Сейди конфигурирал камери в дома им, с цел да я следи, заключвал фамилията в парцела и постоянно се появявал без предизвестие на работното ѝ място - даже се криел в багажника на колата ѝ.

" Ако отидех да пазаря, той ме засичаше ", споделя тя.

" Когато ходех до супермаркета, трябваше да му се обаждам с видео. "

След 10 години контролиращо държание на брачна половинка си, Сейди намира сили да приключи връзката им.

След като е бил задържан за тормоз над нея, той е бил предизвестен да не се връща в фамилния дом, след което е бил освободен под гаранция, само че това не го е спряло.

Една вечер Сейди седяла на дивана и гледала телевизия със сина си, когато видяла някогашния си да се доближава към къщата.

Застанал в рамката на вратата, той бил въоръжен, носел и бензин, по тази причина тя се обадила в полицията.

" Когато видя сините светлини, той напряко се срина " , споделя тя.

Бившият ѝ предизвестил, че в случай че Сейди се е обадила на службите за незабавна помощ, " всички ще умрем тази нощ ".

" Той изля бензин по целия кулоар, по цялото стълбище, по цялата площадка ", споделя тя.

" Той завлече мен и сина ми в предната спалня ".

Ножът е опрян в гърлото на момчето

Сейди крещяла за помощ. Той и преди я заплашвал, само че този път чувството било друго.

Минали часове, преди да се опита да избяга със сина си, само че някогашният ѝ го хванал и опрял нож в гърлото на момчето.

Застанала до входната врата, тя споделя, че служителите на реда я измъкнали от къщата - само че синът ѝ към момента бил в капан вътре.

През сълзи тя споделя: " Това е виновността, с която би трябвало да пребивавам. Винаги си мисля, че той си мисли... че съм го оставила. "

Изпитанието траяло още няколко часа, преди децата ѝ да бъдат освободени.

Бившият на Сейди е задържан и в последна сметка влиза в пандиза поради дейностите си. Той е наказан на малко под шест години затвор с безсрочна ограничаваща заповед. Но даже и от пандиза той се опитал да продължи да я тормози.

Пише ѝ писма и се пробва да ѝ се обади. След като телефонът му бил блокиран, той писал на другари и звънял на съседи.

Сега е излязъл от пандиза на независимост, а Сейди споделя, че живее в боязън.

" Не мисля, че в миналото ще бъда свободна ", споделя тя.

" Това постоянно е в задната част на съзнанието ми. Страх ме е. Особено в този момент, когато той е на независимост ", разкрива Сейди.

" Дали ще се сблъскам с него? Ще се свърже ли с мен? Ще се свърже ли с децата? "

Сейди споделя, че е съобщила на полицията за някои от злоупотребите на някогашния си брачен партньор през годините, само че не е почувствала, че това е било взето на съществено.

Тя има вяра, че нещата са можели да се трансформират, в случай че предизвестията са били взети под внимание.

Според данни, споделени извънредно със Sky News, Националната телефонна линия за помощ при домашно принуждение във Англия е записала 40 % нарастване на жертвите, които търсят препоръки за системата на наказателното правораздаване сред 2020 и 2023 година

Всички те споделят, че системата в Обединеното кралство не работи и че са осъдени. Някои от тях са изгубили домовете си, в които е живял насилникът. На други са им лишили децата и са им споделили, че са създали неприятен избор в връзките си.

Една жена споделя, че контузията от насилието е в главата ѝ " непрекъснато... всяка секунда от всеки ден ".

Друга жена споделя, че гледа през нощта през прозореца, макар че знае, че някогашният ѝ брачен партньор е в пандиза.

Полицията и прокуратурата ползват нов метод

Чувството, че в никакъв случай не могат да избягат от насилието, е познато.

Дебора Джоунс, която управлява благотворителната организация Resolute, споделя, че заповедите за отбрана " не костват и хартията, на която са написани ".

" Заповедта за тормоз няма да отбрани една жена от домашно принуждение, когато тя е избягала от домашно принуждение ", споделя тя.

" Никаква хартия няма да направи това. "

Сега полицията и прокуратурата започват проект за " взаимно правораздаване ", с цел да се опитат да трансформират метода си.

Той включва ангажимент за по-добро съдействие във връзка с доказателствата през цялото време, с цел да се усъвършенства броят на обвиняванията и присъдите, както и да се понижи времето, належащо за разглеждане на делата в системата.

Те желаят също по този начин да наложат по-ранно и по-активно потребление на заповеди за отбрана на жертвите. Съществуват разнообразни типове заповеди, издавани от съдилищата, с цел да се попречи на причинителите да открият контакт или да тормозят жертвите си. Хиляди от тях обаче се нарушават всяка година.

Рамката за взаимно правораздаване желае да обезпечи по-последователна поддръжка за жертвите по време на целия развой - от съобщаването за насилието до делото им в съда.

Изпробват се и нови технологии, с цел да се улеснят жертвите.

В полицията на Уест Мидландс има профилирано бюро за домашно принуждение. В него се обработват позвъняванията от главния център за позвънявания и жертвата може да организира телефонен диалог със профилиран чиновник благодарение на технология с телефонна камера. Това служи като ранно видео доказателство, с цел да се спестят повтарящи се показания и появяването на обозначени полицейски коли в дома.

През предходната година в Англия и Уелс са регистрирани над два милиона жертви на домашно принуждение. Правителството твърди, че домашното принуждение би трябвало да се третира като закононарушение с " народен приоритет " - същото като тероризма.

За Сейди е значимо да получи поддръжка и да бъде възприемана съществено.

" Десет години бях измъчвана и нищо не беше направено по въпроса " , споделя тя.

" Хората ми споделяха, че ще се случи нещо неприятно. Това ще е единственият метод да се измъкнеш от това. И това се случи. "

Говорител на полицията, ангажирана със случая на Сейди, съобщи: " Никой в нашите общности не би трябвало да живее в боязън от домашно принуждение ".

" Ние оставаме твърдо решени да подобряваме непрестанно работата си в тази област. Това включва провеждането на особено образование за огромна част от нашите чиновници. "

*Сейди е псевдоним за отбрана на самоличността ѝ

Не пропускайте най-важните вести - последвайте ни в 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР