Северномакедонецът Иван Йовановски е познато име в българския футбол. Той

...
Северномакедонецът Иван Йовановски е познато име в българския футбол. Той
Коментари Харесай

Бивш треньор на “червените” и Лудогорец: И на мен ми е неприятно, но приемете реалността за ЦСКА

Северномакедонецът Иван Йовановски е познато име в българския футбол. Той е работил като кондиционен треньор и в ЦСКА, и в Лудогорец. Сега извършва същата служба в най-богатия отбор на своята страна - Шкендия (Тетово). Преди това е бил в клубове от Азербайджан, Турция, Русия. Sportal.bg се срещна с Иван Йовановски в хотела на Шкендия, с цел да беседва по футболни, и освен, българо-македонски въпроси.

“Шкендия е четирикратен първенец на Северна Македония. Имаме упоритости за шапион, Купата и положително показване в Европа. Клубът се устоя от интернационална компания. Нямаме бюджет като някои грандове на Балканите, само че с добър мениджмънт може да се откри първокласен футболист и за средствата, с които разполагаме. Шкендия постоянно има високи цели и упоритости ”, стартира Йовановски, отговоряйки и на въпрос ка неговият отбор се е преборил с Левски за подписа на Методи Максимов.

“Две години бях в България, работих в грандове и е обикновено да проследявам шампионата. Има хора, които ме осведомят какво се случва. Един от тях е Михайло Шекеровски (б.а. кондиционният треньор на Левски). Той ми е добър другар. Българският футбол е в една съзряваща фаза, случва се нещо ново с включването на ЦСКА 1948, което дава един нов миг. Ботев и Левски имат задоволително положителни и качествени футболисти. Лудогорец е постоянно горе. ЦСКА - София справедливо е преди всичко. Борбата за шампионската купа ще бъде незнайна до края.

Когато си работил в гранд като ЦСКА, който правно не съществува като ЦСКА в който съм работил аз, мога да кажа, че ми е доста неприятно за разделянето на тази общественост. Познавам хора и от едното, и от другото ЦСКА. Мога да кажа, че би трябвало да се одобри моментната действителност. Имам другари и от двете страни, поисквам им триумф. Личното ми възприятие е, че с това разделяне завършва една история и стартира нова. Новата история на ЦСКА с два обособени тима. 

Може би доста хора не желаят да е по този начин, само че се е случило. 

Трябва да се огледа действителността - два обособени тима, две обособени политики. Нищо ужасно в това отношение няма. И двата имат късмет да се видят като първенци, битката ще е отворена ”, споделя своето мнение някогашният кондиционен треньор на ЦСКА по отношение на процесите на “Армията ”.

“За Лудогорец мога да кажа, че е най-хубавата система, която през последните години е изграждана в България. Не единствено във връзка с инфраструктората, само че и по какъв начин се развива и поддържа тимът. Много клубове от България желаят да стигнат това равнище - едно време Ботев, в този момент ЦСКА 1948 и ЦСКА - София. Инвестират в технологии и хора. Всичко зависи от упоритостите на хората, които го ръководят ”, споделя Йовановски за някогашния си клуб Лудогорец, след което питаме северномакедонския експерт какво си приказва с сътрудника си от Левски Михайло Шекеровски за “синия ” клуб.

“Българският футбол не може без Левски . Няма спор. 

Това са грандовете на българския футбол. Михайло Шекеровски приказва единствено позитивни неща. Много неща са се трансформирали. И в случай че имат някакъв финансов проблем, намират сили да обезпечат всичко. Сега бяха на прелестен лагер в Дубай. По отношение на базите не сме говорили, само че упражняват там, където бяха и преди. Тези условия са общоприети за Левски. Не знам дали са създали нещо за юношеската школа, само че основното е, че имат задоволително потенциал, с цел да задоволят тим от подобен сан. ”

Йовановски приказва и за болната тематика на на българския футбол - неналичието на игрища, споделяйки, че Северна Македония има оборудване на топ равнище, само че казусът не е в построяването му, а в поддръжката.

“Македония направи инвестиция, която притегли УЕФА и там се игра Суперкупата. Не е да инвестираш, би трябвало и да го поддържаш. Проблем в Македония постоянно ще бъде и капиталовите пари, и поддръжката, тъй като сме дребна страна и не всеки път имаме опцията да създадем освен това. Има начинания, обновяват се по-стари игрища, построяват се трибуни, само че всичко това е незадоволително. Самите клубове нямат съществена инфраструктура и тук, в Македония, ще е предизвикателство в Първа и Втора лига да се създадат доста по-добри условия за работа. Това е предизвикателство за самото общество ”, безапелационен е Йовановски.

С него не подминаваме и тематиката с напрежението сред България и Северна Македония. Той прикани двете футболни общества и естествените хора да бъдат сплотени, тъй като единствено по този начин ще надделеят над насилието и омразата.

“Напрежение може да бъде основано постоянно и от всеки, който го желае. Това не е необичайно. Мисля, че хората се схващат доста добре - цивилизовано, човешки. Насилието и различен подобен вид отношение би трябвало да го маргинализираме, с цел да може двете футболни общества и естествените хора да бъдат сплотени, да са в непрекъсната връзка и единствено по този начин ще спечелим.

Какво ще кажат на българин в Северна Македония? Всичко позитивно. 

Българите би трябвало да схванат, че Македония не е страна, която ненавижда своите съседи. С моите другари от България нямам никакво напрежение, никакви отрицателни връзки. Това може да е от политик или едностранно появила се сила, само че не задълго. Ако медиите не магнифицират неприятните неща, ще остане единствено братското, съседското отношение. Като два народа можем да живеем умерено. Мисля, че хората са задоволително зрели и в действителност не би трябвало да се отдръпват от същността на живота, а това е връзка, триумф, помагане, емпатия към другия ”, приключи оптимистично пред Sportal.bg Иван Йовановски.
 Вече може да спечелите 200 000 лв. от Sportal.bg в новата секция Вече може да спечелите 200 000 лв. от Sportal.bg в новата секция " Домът на почитателите "
" Домът на Феновете " е новата секция на Sportal.bg за игри. С регистрацията си Вие ще можете да персонализирате Вашето наличие и да участвате в нашите игри за страхотни награди.

Регистрирай сe
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР