Севернокорейският лидер Ким проверява бойни самолети в последната спирка от руската обиколка

...
Севернокорейският лидер Ким Чен Ун получи обиколка с екскурзовод на
Коментари Харесай

Севернокорейският лидер Ким Чен Ун получи обиколка с екскурзовод на авиационна фабрика, произвеждаща най-модерните руски бойни самолети , в още една индикация за неговия интерес към сложни оръжия.

След посрещане на червения килим на гарата Комсомолск на Амур, Ким беше отведен в авиационния завод в Комсомолск, кръстен на съветския космонавт Юрий Гагарин, първият човек в космоса.

Заводът произвежда най-модерните руски бойни самолети, включително Су-35 и Су-57, както и граждански самолети.

Ким наблюдаваше демонстрационен полет на Су-35.

„Нашите бащи и дядовци са се борили заедно срещу японския милитаризъм, страната ни подкрепи Северна Корея в борбата й срещу империалистическите амбиции на Съединените щати през 50-те години на миналия век, а днес ние заедно се противопоставяме на натиска на колективния Запад“, регионален управител Михаил Дегтярев написа в Twitter.

Снимки показват как Ким наднича в кабината на изтребителя, докато пилот, седнал вътре, обяснява различните контроли.

Следващият лидер на Северна Корея се очаква във Владивосток, където ще види Тихоокеанския флот на руския флот.

Ким започна посещението си в Русия, като проведе разговори с президента Владимир Путин на космодрума Восточний – най-модерното съоръжение за изстрелване в космоса в Русия – на фона на опасения, че може да е готов да изпрати оръжие на Москва в замяна на военна технология, която да помогне на продължаващата му военна модернизация програма.

Западните лидери и съседните Япония и Южна Корея изразиха загриженост относно евентуална сделка, отбелязвайки, че тя би била в противоречие със санкциите на Съвета за сигурност на ООН.

В петък южнокорейският външен министър Пак Джин каза пред репортери, че правителството обмисля жизнеспособни варианти за независими санкции по въпроса, според агенция Yonhap.

Въпреки че няма официално изявление за резултата от разговорите между двамата мъже, Путин посочи по-рано тази седмица, че Русия ще бъде готова да помогне на Северна Корея с разработването на сателити.

Северна Корея изпитва затруднения да пусне в космоса оперативен шпионски сателит за наблюдение на американски и южнокорейски военни движения, като два опита за изстрелване тази година завършиха с неуспех. Длъжностни лица казаха, че може да опитат отново следващия месец.

В четвъртък вечерта съветниците по националната сигурност на САЩ, Южна Корея и Япония разговаряха по телефона и изразиха „сериозна загриженост“ относно бъдещи оръжейни сделки между Русия и Северна Корея. Те предупредиха, че двете страни ще „платят ясна цена“, ако продължат с подобни сделки, според президентската канцелария на Южна Корея.

Белият дом каза, че тримата съветници по националната сигурност са отбелязали, че всеки износ на оръжия от Северна Корея за Русия ще наруши пряко множество резолюции на Съвета за сигурност на ООН, включително резолюции, които Русия, постоянен член на Съвета за сигурност, е гласувала да приеме.< /p>

Някои анализатори се съмняват дали Русия би била готова да сподели своите най-сложни оръжейни технологии със Северна Корея в замяна на конвенционални оръжия.

Но други казват, че Русия може да е склонна поради спешната нужда, пред която е изправена след 18 месеца война в Украйна.

Източник: Ал Джазира и информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР