Ким Чен Ун на Северна Корея се среща с началника на отбраната на Русия, демонстрира ракети

...
Севернокорейският лидер Ким Чен Ун се срещна с руския министър
Коментари Харесай

Севернокорейският лидер Ким Чен Ун се срещна с руския министър на отбраната Сергей Шойгу в първата си известна среща с чуждестранен високопоставен представител след пандемията Covid-19.

Ким и Шойгу обсъдиха „въпроси от взаимен интерес“, свързани с отбраната и регионалната сигурност, и разгледаха изложба на оръжия, включително балистични ракети, съобщиха севернокорейските държавни медии в четвъртък.

Срещата между двамата мъже беше „важен повод за по-нататъшното развитие на стратегическите и традиционни отношения между КНДР и Русия, както се изисква от новия век“, каза официалната Корейска централна информационна агенция (KCNA), като се позовава на акронима на официалното име на Северна Корея, Корейската народнодемократична република.

Ким водеше Шойгу на обиколка на изложба на нови оръжия и военно оборудване, каза KCNA, със снимки от изложбата, показващи забранени балистични ракети, многоосни транспортни установки и нещо, което изглеждаше като нов дрон.

Шойгу също даде на Ким писмо от руския президент Владимир Путин, каза KCNA. Ким благодари на Путин за изпращането на делегация, водена от Шойгу, който също проведе разговори с министъра на отбраната на Северна Корея Кан Сун Нам.

Посещението на Шойгу в Пхенян, първото известно посещение на чуждестранен високопоставен представител от три години, идва в момент, когато Северна Корея отбелязва 70-ата годишнина от примирието, сложило край на военните действия в Корейската война от 1950-53 г.

Китайска делегация, включително членът на Политбюро на Китайската комунистическа партия Ли Хонгжун, също посети Пхенян за честванията.

Очаква се севернокорейските власти да проведат голям военен парад в столицата в четвъртък, за да отбележат датата на края на конфликта, при който Китай и Съветският съюз подкрепяха Севера срещу подкрепяния от Съединените щати Юг.

Ким, третото поколение от семейството му, което управлява потайния Север, в миналото е използвал подобни събития, за да покаже най-новите оръжия на режима си, включително ракети, способни да носят ядрена енергия.

Русия и Китай са сред шепата страни, които поддържат приятелски отношения със Северна Корея, която е изолирана на международната сцена поради разработването на ядрени оръжия и ракети.

Пхенян подкрепи Русия във войната в Украйна, обвинявайки хегемонията на САЩ, че е принудила Москва да нахлуе в своя съсед, за да защити интересите си в областта на сигурността. Администрацията на президента на САЩ Джо Байдън обвини режима на Ким в предоставяне на оръжие на руските сили в Украйна, което Пхенян отрече.

Москва и Пекин многократно са блокирали усилията на Запада за затягане на санкциите срещу Пхенян заради оръжейните му програми в Съвета за сигурност на ООН.

Източник: Ал Джазира и информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР