Севернокорейският държавен ръководител е бил избран за генерален секретар на

...
Севернокорейският държавен ръководител е бил избран за генерален секретар на
Коментари Харесай

Ким Чен-ун бе избран за генерален секретар на управляващата партия

Севернокорейският държавен началник е бил определен за общоприет секретар на ръководещата Корейска трудова партия (КТП), предадоха международните организации. Това е станало през вчерашния ден - на шестия ден от провеждащия се сега осми конгрес на КТП.

Севернокорейската публична осведомителна организация КЦТА заяви през днешния ден, че делегатите са избрали с единогласие държавния началник и за общоприет секретар на ръководещата партия. В дописката постът е наименуван "ръководител на революцията и център за ръководство и единение ".

към този момент е ръководител на ръководещата партия, цитира Българска телеграфна агенция.

Избирането му за общоприет секретар на КТП значително е символен ход, целящ да затвърди още повече неговата власт, отбелязва Ройтерс.

Севернокорейският водач има съвсем безспорна власт в династично ръководената затворена страна, на която застана отпред след кончината на татко си през 2011 година Година по-късно КТП избра починалия Ким Чен-ир за собствен "вечен общоприет секретар ", а - за "първи секретар ".

Делегатите на конгреса са дали своят вот и за попълване на състава на Централния комитет на ККП - основен управителен орган, който включва и могъщото Политбюро на партията.

Наблюдатели останаха сюрпризирани, че сестрата на севернокорейския водач - 32-годишната Ким Йо-чен, която отговаряше за връзките с Южна Корея - не е в листата на претендентите. Засега повода не е ясна.

Целта на конгреса е да начертае проектите за дипломатическата, военната и икономическата политика на Северна Корея през идващите пет години, както и да бъдат направени основни назначения, отбелязва Ройтерс.

ТАСС напомня, че предходният конгрес на КТП се е провел през май 2016 година Тогава севернокорейският държавен началник бе определен за ръководител на ръководещата в страната партия.

Вчера делегатите одобриха също промени в устава на КТП, съгласно които занапред нататък нейните конгреси ще се организират един път на всеки пет години.

Събитието се организира в миг, когато е изправен пред, както наподобява, най-трудния миг от своето ръководство, почнало преди девет години, отбелязва Асошиейтед прес. И без това нежната севернокорейска стопанска система понесе многочислени удари поради затварянето на граници в резултат на рестриктивните мерки поради пандемията от новия ковид, което докара до фрапантно понижаване на външната търговия, поредност естествени бедствия и инициираните от Съединените щати интернационалните наказания.

Междувременно южнокорейските въоръжени сили са разкрили признаци, че Северна Корея е провела през нощта боен церемониал на площад "Ким Ир-сен " в столицата Пхенян. Възможно е обаче това да е било подготовка, съобщи Ройтерс, цитирайки военно официално съобщение в Сеул.

На този декор южнокорейският президент Мун Дже-ин съобщи през днешния ден, че през последната година от своя мандат ще остане зает с воденето на договаряния със Севера. Сътрудничеството по въпроси като битката с пандемията от новия ковид може да помогне за постигането на пробив в изпадналия в задънена улица дипломатически развой, сподели той в новогодишното си послание към нацията.

Мун даде обещание Сеул да постави старания за обновяване на договарянията сред Пхенян и Сеул, в миг, когато определеният за президент на Съединени американски щати Джо Байдън се готви да встъпи в служба.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР