Севернокорейски самолет излита от Пекин в знак, че Пхенян отваря границите след пандемията

...
Севернокорейски търговски полет е излетял от Пекин в знак, че
Коментари Харесай

Севернокорейски търговски полет е излетял от Пекин в знак, че Пхенян е негов отваря границите си отново след почти три години на тежки ограничения срещу COVID-19

От Асошиейтед прес, 22 август 2023 г., 5:37 сутринта Севернокорейски търговски полет излетя от Пекин в знак, че Пхенян отново отваря границите си след почти три години на строги ограничения на COVID-19.

Съобщава се, че руският самолет Air Koryo Tupelev Tu-204 с капацитет за 210 пътници е кацнал в китайската столица във вторник сутринта и е бил заснет да излита малко след 1:30 следобед местно време (0530 GMT).

Китай „одобри редовния полетен план на North Korean Air Koryo Пхенян-Пекин-Пхенян и други пътнически маршрути в съответствие с процедурите ”, каза говорителят на китайското външно министерство Уан Уенбин.

„Конкретният полет е предмет на договореност на авиокомпанията в съответствие с одобрението на китайския компетентен орган,“ Уанг каза.

Китай е най-близкият дипломатически съюзник на Северна Корея и ключов източник на помощ за храна и гориво за икономика, засегната от природни бедствия и лошо управление.

Малко се знае за условията в страната поради пълния контрол на управляващата Работническа партия върху информацията и изключването от нея на повечето чуждестранни дипломати, организации на ООН и задгранични медии.

Полетът следва среща между президента на САЩ Джо Байдън и лидерите на Япония и Южна Корея, които се съгласиха в петък да разширят сигурността и икономическите връзки на историческа среща на върха в Кемп Дейвид точно извън Вашингтон.

Байдън твърди, както и официални лица от САЩ, Южна Корея и Япония, че срещата на върха „не е била за Китай“, а е била фокусирана върху по-широки въпроси на сигурността.

И все пак лидерите в заключителното си изявление на съвместната среща на върха отбелязаха „опасните и агресивни“ действия на Китай в Южнокитайско море и казаха, че „твърдо се противопоставят на всякакви едностранни опити за промяна статуквото във водите на Индо-Тихия океан.”

Байдън каза, че нациите ще създадат комуникационна гореща линия за обсъждане на отговорите на заплахите. Той обяви споразуменията, включително това, което лидерите нарекоха „принципите от Кемп Дейвид“, в края на разговорите си с южнокорейския президент Юн Сук Йол и японския премиер Фумио Кишида.

Yoon отбеляза по-специално заплахата, представлявана от Северна Корея, като каза, че тримата лидери са се съгласили да подобрят „нашите способности за съвместен отговор на ядрените и ракетните заплахи на Северна Корея, които са станали по-сложни от всякога“.

Дипломатически изолирана и силно продоволствена несигурност, Северна Корея упорства в кампанията си от ракетни и ядрени заплахи, които се стремят да прославят режима на Ким Чен Ун, третото поколение на семейно управляваната тоталитарна държава.

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР