Севернокорейски ракетен тест MIRV повишава залозите за ядрена война. Неотдавнашното

...
Севернокорейски ракетен тест MIRV повишава залозите за ядрена война. Неотдавнашното
Коментари Харесай

Asia Times: Севернокорейски ракетен тест MIRV повишава залозите за ядрена война

Севернокорейски ракетен тест MIRV покачва залозите за нуклеарна война. Неотдавнашното тестово изстрелване на балистични ракети от Северна Корея, с най-малко една, способна да носи „ свръх огромна бойна глава “, провокира нова паника в прилежаща Южна Корея, защото и двете съперничещи си страни се борят за полеви оръжия с все по-разрушителна мощ.

 Севернокорейски ракетен тест MIRV покачва залозите за нуклеарна война

В края на юни Северна Корея изстреля минимум три ракети с фиктивни бойни глави, съгласно голям брой новинарски известия, цитиращи южнокорейски военни източници. Тестовете пристигнаха, откакто Пхенян даде обещание „ офанзивни и смазващи “ отговори на новите американски военни учения с Южна Корея и Япония, се споделя в отчетите.

Държавната Корейска централна новинарска организация (KCNA) твърди, че Северна Корея сполучливо е тествала система с голям брой бойни глави, способна да пусне три без значение ориентирани бойни глави и стръв.

Държавата обезщети някогашния началник на „ Лукойл България “ Валентин Златев с 278 млн. лв. 04.07.24 10:01 Asia Times: Севернокорейски ракетен тест MIRV покачва залозите за нуклеарна война 04.07.24 09:55 Николай Марков: Ивелин Михайлов беше неточност 04.07.24 09:50 Джевдет Чакъров: Единството и силата на Движение за права и свободи би трябвало да бъде непокътнато 04.07.24 09:38 Тъкър Карлсън разгласи изявление със Зеленски 04.07.24 09:30

Въпреки това 38 North споделя, че южнокорейските военни фрагменти допускат, че една от ракетите евентуално се е развалила на височина от 100 километра, което поражда подозрения по отношение на претенциите и опциите на Северна Корея.

Севернокорейски ракетен тест MIRV покачва залозите за нуклеарна война

Въпреки евентуалния крах, тестванията демонстрират продължаващия ангажимент на Северна Корея за създаване на усъвършенствана ракетна технология, в това число голям брой ракети с без значение ориентиране за наново ориентиране (MIRV), сподели 38 North в разбор на тестванията.

38 North отбелязва, че някои от тестванията включват това, което наподобява е първият стадий на балистична ракета със междинен обхват (IRBM) с твърдо гориво Hwasong-16 и нова секция за потребен товар. Това бележи първия път, когато Северна Корея загатва създаването на голям брой бойни глави от януари 2021 година, се споделя в разбора на 38 North.

Според 38 North тестванията в последна сметка биха могли да доведат до оперативно разрастване на по-сложна и евентуално дестабилизираща военна технология.

Това от своя страна може да усложни динамичността на районната защита, защото Северна Корея е в положение да усили броя на бойните глави за разрастване за избран брой ракети и пускови установки.

Въпреки неотдавнашния MIRV тест на Северна Корея, Пхенян към момента е надалеч от преодоляването на технологията, твърди Чое Санг-Хун в публикация на New York Times от 26 юни 2024 година Авторът твърди, че има „ машинация и пресилване “ в известието на KCNA за тестванията, като прибавя, че държавните медии са трансформирали фотоси на един от тестванията.

Той отбелязва, че южнокорейски чиновници са отхвърлили един от тестванията, включващ хипотетична хиперзвукова ракета, като несполучлив, като съгласно известията ракетата е експлодирала над севернокорейските води, откакто е минала 240 километра.

Чоу отбелязва, че до момента в който MIRV от дълго време са в листата с стремежи за оръжия на Северна Корея, Пхенян към момента не е посочил, че може да проектира бойна глава, която да оцелее при наново нахлуване в атмосферата и да съставлява действителна опасност за Съединени американски щати, да не приказваме за стартирането на комплицирани ракети с MIRV накрайници.

Въпреки очевидния неуспех на теста MIRV на Северна Корея, тя може да получи в бъдеще ръка за помощ от Русия, нейния дълготраен съдружник от Студената война. След експлоадирането на войната в Украйна Русия мина от ролята на насилствен наложител на наказания против Северна Корея към вероятно подкопаване на интернационалните старания за преодоляване на нуклеарните и ракетните стратегии на Пхенян.

Двете автокрации подписаха стратегическо партньорство предишния месец.

Въпреки че на пръв взор партньорството заобикаля обмена на технологии за ракети и нуклеарни оръжия, опцията за такива прехвърляния не може да бъде отхвърлена.

Миналия месец Asia Times означи, че Русия е употребила севернокорейски балистични ракети против Украйна и че Пхенян може да е изнесъл над 5 милиона артилерийски снаряда за Русия, с цел да облекчи дефицита на муниции на последната на фронтовата линия. В подмяна Северна Корея може да получи от Москва по този начин нужните енергийни доставки, хранителна помощ и по този начин мечтаната ракетна технология.

MIRVs бяха въведени през 60-те години на предишния век, с цел да разрешат на една ракета да носи голям брой нуклеарни бойни глави към разнообразни цели, за разлика от стандартните ракети, които държат единствено една бойна глава. Въпреки че ранните MIRVs не са били предопределени да проникват през противоракетната защита, те са доста по-трудни за прехващане от общоприетите ракети.

Asia Times означи през ноември 2023 година, че MIRVs могат да бъдат необикновено дестабилизиращи за стратегическата сигурност, защото оръжието избира първите удари, защото една ракета може да удари голям брой цели.

MIRV разрешават на страните да изстрелват голям брой бойни глави към една цел, като няколко по-малки бойни глави предизвикват повече вреди, в сравнение с една бойна глава със същия размер.

Освен това MIRVs улесняват поразяването на системите за противоракетна защита.

Освен това, MIRVs вършат по-вероятно дребните и междинни нуклеарни арсенали да бъдат елементарно ориентирани и унищожени при първи удар, което води до забележителна загуба на потенциал с всяка унищожена платформа за изстрелване.

MIRV принуждават страните с нуклеарно въоръжение да разширят и разпилян запасите си от оръжия, с цел да подсигуряват надеждна дарба за втори удар. Освен това MIRVs изискват производството на спомагателни нуклеарни бойни глави за разрастване на ракети.

Освен че твърди, че е тествала MIRVs, Северна Корея преди този момент твърди, че е провела сполучлив тест за хиперзвуково оръжие.

Севернокорейски ракетен тест MIRV покачва залозите за нуклеарна война

Asia Times заяви през април 2024 година, че Северна Корея е тествала своята хиперзвукова IRBM Hwasong-16B, като севернокорейският висш водач Ким Чен Ун разказва ракетата като сериозна част от нуклеарното въздържане на страната против нейните „ врагове “ – едва завоалирано отпратка към Съединени американски щати, Южна Корея и Япония.

Обединеният комитет на началник-щабовете на Южна Корея оцени, че ракетата е прелетяла 600 километра, само че упрекна Северна Корея, че преувеличава опциите си. Въпреки това те признаха, че ракетните качества на Северна Корея се усъвършенстват.

Ядрените сили на Северна Корея са мощно подвластни от ракетите, защото не разполагат с съвременни самолети или подводници, с цел да ги изстрелят.

Докато Пхенян е създал ракети с твърдо гориво, които са по-лесни за скриване, напредване и изстрелване, и тества технология за хиперзвукови ракети, южнокорейски чиновници споделят, че е надалеч от триумфа.

Ядрените оръжия са централни за съществуването на севернокорейската страна, като Пхенян упорства в напредъка на своите ракетни и нуклеарни стратегии, макар че има една от най-бедните и най-строго глобени стопански системи в света.

Северна Корея може да употребява нуклеарните си оръжия, с цел да разбие логиката на разширеното въздържане сред Южна Корея, Япония и Съединени американски щати, като заплаши с директна офанзива против Съединени американски щати, като по този метод разубеди взаимните военни дейности от последните три.

Ядреният боеприпас на Северна Корея също държи династията Ким на власт, защото решението за стартиране на нуклеарни оръжия на страната е само от висшия водач Ким. Това покачва опасността от нуклеарно възмездие, в случай че режимът на Ким бъде застрашен или нуклеарна неустойчивост, в случай че режимът на Ким рухне.

Източник: Asia Times/Превод: SafeNews

Още вести четете в: Свят За още настоящи вести: Последвайте ни в Гугъл News
Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР