Севернокорейски хакери стоят зад кражбата на поне 35 млн. долара

...
Севернокорейски хакери стоят зад кражбата на поне 35 млн. долара
Коментари Харесай

Севернокорейски хакери откраднаха над $35 млн. от водеща криптоплатформа

Севернокорейски хакери стоят зад кражбата на най-малко 35 млн. $ от известна услуга за криптовалути, оповестяват няколко специалисти пред CNN.     Това е следващият образец за акция, ориентирана към криптоплатформа, зад която се допуска, че стои Пхенян, като американските управляващи се притесняват, че откраднатите средства могат да бъдат употребявани за финансиране на стратегиите за нуклеарни и балистични оръжия на севернокорейския режим.    Хакерите са източили сметките за криптовалута на някои клиенти на Atomic Wallet, основана в Естония компания, която твърди, че 5 млн. консуматори употребяват нейния програмен продукт. Според информация от компанията при последния пробив са били наранени " по-малко от 1% " от месечните консуматори, като някои от тях даже са помолили хакерите в Twitter да им върнат парите.   

През последните няколко години севернокорейските хакери са откраднали милиарди долари от банки и компании за криптовалути, осигурявайки основен източник на доходи за режима, сочат отчети на Организация на обединените нации и частни проучвателен компании. 
“При случая с Atomic Wallet техниките на хакерите за пране на пари и инструментите, които са употребявали, съответстват с досегашното държание на Северна Корея ”, изясняват пред CNN от основаната в Лондон компания за следене на криптоактиви Elliptic.    Изследовател, прочут като ZachXBT, също удостоверява, че е доста евентуално зад акцията да стоят севернокорейски хакери, добавяйки, че открадната сума може да надвиши 35 млн. $, защото Atomic Wallet продължава да проверява случая.   

" Моделът е сходен на това, което видяхме при кражбата на средства от Harmony през януари ", споделя ZachXBT, визирайки кражбата на 100 млн. $ от основаната в Калифорния платформа. 
Тогава ФБР упрекна Северна Корея за офанзивата, а частни следователи и южнокорейски служби съумяха да върнат част от тези пари.    Предотвратяването на севернокорейските хакерски офанзиви и прането на пари бързо се трансформира в приоритет на националната сигурност за администрацията на Байдън. Миналия месец чиновник на Белия дом показва пред CNN, че половината от ракетната стратегия на Северна Корея е финансирана от хакерски атаки и кражба на криптовалута. 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР