Северноатлантическият пакт започва днес най-голямото си военно учение от края

...
Северноатлантическият пакт започва днес най-голямото си военно учение от края
Коментари Харесай

Най-мащабното учение на НАТО от края на Студената война започва с българско участие пред очите на Русия

Северноатлантическият пакт стартира през днешния ден най-голямото си военно обучение от края на Студената война. Норвегия е фиктивен хазаин на маневрите с кодовото име " Трайдънт джънкчър 2018 " ( " Единен тризъбец 2018 " ), в които ще вземат участие 50 хиляди военни, подкрепени от 10 хиляди бойни и спомагателни машини, 250 вертолети и самолети, и 60 кораба. Във военните игри взе участие и американски самолетоносач. Учението ще продължи до 7 ноември. Ще се отиграват разнообразни интервенции по суша, въздух и море от Финландия и Балтийско море на изток до Исландия на запад. Като наблюдаващи ще участват представители на Русия и Беларус .

Освен бойци от НАТО, присъединяване в учението ще взимат Швеция и Финландия.

България изпраща 41 военни. Ще участваме с част от заявените си формирования за NRF - 2019: група за надзор на напредването, взвод за радиационно и химическо разузнаване, взвод за неутрализиране на невзривени бойни муниции и група за гражданско-военно съдействие.

Двата взвода - за радиационно и химическо разузнаване от състава на 38-и батальон за нуклеарна, химична и биологична отбрана и екология - Мусачево и за неутрализиране на невзривени бойни муниции от 55-и инженерен полк - Белене, както и групата за гражданско-военно съдействие от 78-ми батальон за обезпечаване - София от Сухопътните войски (СВ) ще вземат участие в учението в състава на канадска многонационална бригада в региона на Фремо Лиер, Норвегия.

В " Трайдънт джънкчър 2018 " ще вземат участие и двама офицери от командването на Сухопътни войски и щаба на СКС надлежно като старши народен представител и в структурата на националния поддържащ детайл.

Целта на учението е да покаже, че силите на НАТО са подготвени за дейности и маневри в Европа против вражеско нахлуване. И въпреки врагът да не е публично разпознат - мястото и мащаба на учението насочват ясно в една посока. Напрежението сред Русия и НАТО, които разделят граница с Норвегия, е високо от години.

" Наясно сме, че вероятно напрежение не би почнало в Арктика, само че в случай че възникне някъде другаде, то сигурно ще стигне и до тук ", сподели министърът на външните работи на Норвегия Ине Мари Ериксен Сьорейде.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР