Северноамерикански консорциум се е съгласил да придобие австралийската компания Origin

...
Северноамерикански консорциум се е съгласил да придобие австралийската компания Origin
Коментари Харесай

Северноамерикански консорциум със сделка за 12 млрд. долара за Origin Energy

Северноамерикански консорциум се е съгласил да придобие австралийската компания „ Origin Energy “ в договорка на стойност 18,7 милиарда австралийски $ (12 милиарда щатски долара), съобщи Агенция Франс Прес.

Акциите на Origin се покачиха малко при започване на търговията в Сидни през днешния ден, откакто управителният съвет единомислещо прикани акционерите да поддържат обвързващата оферта на консорциум, управителен от канадската „ Brookfield “ и американския вложител EIG.

Ако бъде утвърдено от регулаторните органи и акционерите, Brookfield ще поеме главните действия на Origin в региона на производството на електрическа енергия и търговията на дребно с сила. MidOcean на EIG ще поемат частта от бизнеса с газ и полутечен природен газ, обявиха компаниите.

" Тъй като енергийният преход набира скорост, това, което е належащо, става все по-ясно: по-бързо внедряване на широкомащабни възобновими енергийни източници, ускорено и отговорно извеждане от употреба на въглищните електроцентрали и краткотрайна, подкрепяща роля на газа като надеждно аварийно гориво ", съобщи ръководителят на Brookfield Asset Management Марк Карни, някогашен шеф на Английската централна банка.

" Brookfield е твърдо решен, че новият Origin Energy Markets ще бъде водещ във всяко едно отношение в този сериозен за австралийската стопанска система миг. "

Brookfield съобщи, че възнамерява да влага най-малко 20 милиарда австралийски $ през идващото десетилетие в построяването на възобновими енергийни източници и предпазване на сила в Австралия.

Очаква се инвестицията да разреши предварителното пенсиониране на една от най-големите въглищни електроцентрали в Австралия – Eraring. Тя се намира на източното крайбрежие на към 90 км северно от Сидни, съобщи Brookfield.

Офертата за усвояване, оповестена за първи път през ноември предходната година, предлага на акционерите на Origin композиция от 5,78 австралийски $ и 2,19 щатски $ за акция. Общата стойност се прави оценка на 18,7 милиарда австралийски $, при изискване че се трансформират валутните курсове.

Австралия, която е един от най-големите експортьори на въглища в света, е поела ангажимент да понижи въглеродните си излъчвания с 43% до края на 2030 година

През последните пет години свирепи горски пожари и наводнения обгърнаха обширни територии в страната, което породи опасения у доста хора по отношение на въздействието на изменението на климата. /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР