Северният Украински град е в една от зоните на най-интезивни

...
Северният Украински град е в една от зоните на най-интезивни
Коментари Харесай

Чернигов: Колективно погребение в окоп

Северният Украински град е в една от зоните на най-интезивни бойни дейности в Украйна. Близо 300-хилядният регионален център е на пътя на нахлулите от Беларус съветски войски към Киев. В последните дни е подложен на усилени бомбардировки и обстрел, откакто сухопътното съветско нахлуване в този регион не съумя. Канонадата не разрешава на черниговци даже да погребат починалите.

Кметът на Чернигов Владислав Атрошенко сподели в изявление с създателя на онлайн изданието Дмитрий Гордон, че жителите на града, починали вследствие на обстрел от съветската войска, краткотрайно са заровени в окопи.

Според Атрошенко заради непрекъснати обстрели към момента не е допустимо най-голямото гробище в града да се употребява за погребения.

" Днес даже не можем да използваме нашето гробище Яцево. Временно използваме гробището в Яловщина. Багерът копае окопи, слагаме хора в редица и слагаме табела в региона, където се намира всеки ковчег, с цел да можем [нормално] да ги погребем го по-късно. Ужасно е. Това е същински геноцид. Това е безусловно умишлено изтребване на украинците ", уверен е Атрошенко.

Той изпрати на изданието " ГОРДОН " фотография и видео на ковчезите, в които през днешния ден са заровени черниговчани.

Это гробы для мирных жителей Чернигова, которых умъртвили российские бомбы
— Elena #Ukraine #nowar #FreePoliticalPrisoners (@El_espanola)
Атрошенко сподели, че в Чернигов не стопират да бомбардират жилищни региони, в това число със неразрешени муниции.

" Има непрекъснати артилерийски обстрели, Градове бомбардират. В градовете са затрили съвсем изцяло предградията, частни къщи са изцяло разрушени - всичко е разорано. Използват се касетъчни бомби ", сподели кметът на града.

Той счита, че прокурори от Международния углавен съд в Хага би трябвало незабавно да дойдат в Чернигов, с цел да записват използването на неразрешени оръжия.

Атрошенко също по този начин обърна внимание на обстоятелството, че въздушните удари се нанасят непрестанно по града.

„ Завчера по града бяха нанесени най-тежките въздушни удари. Пилотите са просто бездушни мръсници и фашисти. Хвърлиха бомби от дребна надморска височина при добра видимост (през деня, в който се случи). Те чудесно виждаха къде пускат големи бомби. - над жилищни квартали.

Той описа, че единствено с него спасителите са извадили телата на " към 25-30 души " отдолу под руините.

Атрошенко не можа да отговори на въпроса какъв брой души са починали в Чернигов. Той сподели, че управляващите разполагат единствено със статистика за ранените, които са били признати в лечебни заведения (някои от тях по-късно са починали).

" Тези хора, които бяха ранени, към този момент са доста повече от 300 ", сподели Атрошенко.

Черниговската област (заедно с Харков, Суми, Херсон, Николаев и Киев) претърпява едни от най-интензивните сражения от началото на съветската инвазия.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР