Северна Македония се превърна в модел за етническа хармония в

...
Северна Македония се превърна в модел за етническа хармония в
Коментари Харесай

Османи: Северна Македония е модел за междуетническа хармония

Северна Македония се трансформира в модел за етническа естетика в едни доста сложен район. Това сподели македонският министър на външните работи Буяр Османи по време на доклада за изпълненото от неговото министерство през миналата година, съобщи БГНЕС.

По отношение на нуждата от промени в Конституцията, което е едно от изискванията за започване на договаряния за участие в Европейски Съюз на РСМ, ръководителят на дипломацията на РСМ Буяр Османи изрази през днешния ден убеденост, че конституционните промени ще бъдат признати през идната година, като акцентира, че няма нищо противоречиво във включването на българи, черногорци и хървати в Конституцията и оцени забележките на избрани политически субекти като ежедневна политическа хореография в опит да се завоюва в допълнение политическа точка.

Османи акцентира, че от идната седмица договарянията ще бъдат интензифицирани , с цел да се обезпечи болшинство от две трети, което е належащо за гласоподаване на нуждата от отваряне на конституцията.

Днес на годишния брифинг за медиите той акцентира, че е извънредно непочтено да се слага един от най-важните въпроси за жителите - участието в Европейски Съюз, в ежедневните политически борби и добави, че счита, че в хода на идната година всички политически артисти ще видят това.

Османи отговори на журналистически въпрос по отношение на позицията, изразена от Билал Касами, т.е. поддръжка за конституционните промени в подмяна на предварителни избори идната пролет или в противоположен случай радикализация на стъпките, които ще подхващат или митинги. Той загатна, че никоя партия не е на позиция, че правата на етническите общности не би трябвало да се зачитат.

„ Същността на конституционните промени е, че те не са по никакъв начин противоречиви и всички сме съгласни с това, тъй като метода, който страната към този момент е възприела, като единно отношение към общностите, в този момент включва и другите общности, които при избрани условия не са били включени. В нашия парламентарен ред, с изключение на 20-те %, няма друга категоризация, която да изключва или включва една общественост. Ако може за другите общности, за какво да се изключват черногорците, хърватите и българите и какви ще са следствията за страната, като се изключи че ще потвърдим най-разпознаваемия ни имидж в света , който е връзката сред общностите, междуетническата естетика, мултикултурната народна власт ”, уточни Османи. Това е нашият максимален плюс, който ни отваря вратите. Ние се превърнахме в държава-модел, която в един сложен район съумя да сътвори мултиетническа естетика, която е образец и за останалите страни по какъв начин да си вземат решение проблемите ".

Според него в страната " никой не е против измененията в Конституцията, само че са против шантажа ". " На това нещо няма дълготрайна опция, тъй като това е част от преговорния развой с Европейски Съюз...Аз персонално считам, че ще осъществим тази цел. Вчера и водачът на опозицията сподели, че той не е против измененията, а против шантажа ", сподели още Османи.

Относно опцията за нови блокади от страна на България в случай че има смяна в Конституцията, Османи сподели, че няма съображение за това в подписаните от документи и в рамката, само че добави, че „ освен София, само че и други членове могат да ни блокират, в случай че желаят, в случай че решенията в Европейски Съюз се вземат с консенсус ”. Той добави, че тъкмо по тази причина сега се гради тази връзка с България, „ с цел да няма причини за нови блокади в бъдеще ”.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР