Северна Македония се надява на извънредно заседание на Съвета по

...
Северна Македония се надява на извънредно заседание на Съвета по
Коментари Харесай

Македонски вицепремиер: Спорът със София вече не е двустранен, а европейски

Северна Македония се надява на изключително съвещание на Съвета по общи въпроси на Европейски Съюз, на което да бъде разисквано предвижването на страната към европейско участие. Това стана ясно от думите на македонския вицепремиер по европейските въпрос Никола Димитров, представени от.

Димитров предизвести да няма високи упования за деблокиране на процеса по време на срещата на европейските водачи в средата на декември.
Мицкоски: Няма да зачетем нов контракт с България
Съмнявам се и съм угрижен, че напускащият министър председател е подготвен да подпише ново съглашение с България, което ще значи асимилация и дире...

" Наша отговорност е да молим към жителите, че е по-добре да бъдат сюрпризирани от добър резултат, в сравнение с да се разочароват от неприятен излаз. Предвид късия интервал, имаме единствено няколко дни до Съвета по общи въпроси на 14 декември, считам, че е извънредно безконтролно да сътворяваме каквито и да било упования тогава ", сподели Димитров.

Той обаче позволява бързото намиране на почтено европейско решение.

" Ако успеем да реализираме почтено европейско решение, защото въпросът стартира да боли толкоз доста на всички места, че всички, в това число словенското председателство, евентуално ще имат волята да насрочат ексклузивен Съвет по общи въпроси ", уточни Димитров.

Срещата на водачите на Европейски Съюз е планувана за 16–17 декември 2021 година, два дни след Съвета по общи въпроси, който се състои главно от министрите на всички страни — членки на Европейски Съюз, отговарящи за европейските въпроси. Oт думите на Димитров не излиза наяве по кое време тъкмо той счита, че е допустимо провеждането на ексклузивен Съвет по общи въпроси.

" Не би трябвало, след целия опит, който имаме, да се обвързваме с дати. Мисля, че сигналите от София демонстрират, че чакат развой в двустранните връзки, който ще помогне малко по малко за привършване на въпроса. Парламентът очевидно ще има роля в тях, такива са известията “, сподели Димитров.
Виктор Канзуров за натиска към България по македонския въпрос и нещастието на Автомагистрала " Струма " (ВИДЕО)
Като че ли някакви непознати сили са си създали план, с цел да си прокарат ползите в България, измежду които и да се сътвори държавно управление,...

По думите му, в този момент е значимо да се организира среща с новото държавно управление в София, което ще даде по-нататъшни насоки за превъзмогване на двустранния спор.

" Много е значимо за нас, изключително за хората, само че и за всички останали в района, които видяха вяра в тези решителни стъпки, които предприехме през последните години, най-сетне да стартираме договарянията за присъединение с Европейски Съюз, доста е значимо да имаме нещо. Това ще зависи от тази двустранна връзка с България, само че и от настроението на третите страни, които имат роля. Тъй като този въпрос стана европейски, той не е единствено двустранен въпрос, тъй като визира политиките на Европейски Съюз към района. В този смисъл има действителен подтекст да се стигне до нещо, би трябвало да се опитаме за същински пробив “, сподели Димитров.

В момента Скопие работи по дефинирането на съответен отговор към София за вероятното сключване на двустранен протокол с 5+1 точки, който би трябвало да помогне за повдигането на българската обсада по пътя на Северна Македония към Европейски Съюз.

В протокола би трябвало да има ангажимент македонските българи да бъдат записани наедно с останалите народности в Конституцията на Република Северна Македония, да спре фалшификацията на историческата истина, да спре преследването на хората, които се самоопределят като българи в Република Северна Македония, и други.

Засега, обаче, няма доста сигнали от българска страна, че е вероятен бърз пробив.
Македонски публицист: Тъжно е, че народите ни се сближават посредством сходни нещастия
Можем да си спомним, че през 2009 година в Охрид при поглъщане на лодка починаха 15 български жители. Сега 45 македонски жители починаха...

Още повече, че към този момент Скопие се надява България да се съобрази със мощния напън от Европейска комисия, Съединени американски щати и някои европейски страни и да преразгледа позицията си, и не подхваща действителни стъпки да отговори на българските условия.

Още от БАЛКАНИ:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР