Северна Македония не пусна през границата десетки българи, които пред

...
Северна Македония не пусна през границата десетки българи, които пред
Коментари Харесай

Журналистически екип на bTV не беше допуснат в РСМ, защото „застрашава”


Северна Македония не пусна през границата десетки българи, които пред паметника на Гоце Делчев в Скопие, в това число и журналистиечски екип на bTV. Мотивът е, че са опасност за реда и сигурността.

Честванията по случай 151 години от рождението на един от най-обичаните и уважавани български революционери, беше помрачено от македонските управляващи, откакто десетки българи бяха върнати на граничните пунктове с документ за отвод, в който написа, че съставляват: „ заплаха за публичния ред, националната сигурност, публичното здраве и интернационалните връзки на Република Северна Македония “. Без пояснение и без въпроси. В това число и на екипа на bTV – със същите причини беше отхвърлен достъп до територията на Северна Македония.

„ През миналите близо 15 години отбелязвам събитията в Македония, което ме е сблъсквало с както с най-неприятното лице на македонистката агитация, по този начин и с голям брой вдъхновяващи истории за дълбоките и ненакърними връзки сред хората от двете страни на границата, само че сходен акт на претърпявам за пръв път “, разяснява журналистът и водещ на bTV Новините Иван Георгиев.

Граничният пункт " Гюешево " на процедура остана затворен до ранния следобяд. Официалното пояснение от македонска страна беше срив в компютърната система и липса на електричество. Това се оказа спънка единствено за влизащите, само че не и за напускащите Северна Македония, както и за тежкотоварните камиони, които необезпокоявано бяха пропускани в югозападната ни съседка.

Около 14 ч. на пункта бяха арестувани и трима българи, поискали пояснение за затварянето на границата и връщането на хора. Единият се оказа народен представител от партия „ Възраждане “.

Подобна беше картина и другия ни граничен пункт със съседите – „ Станке Лисичково “, малко след 9 ч. сутринта там се образува опашка от коли. Отново заради неналичието на ток и проблеми и със системата за инспекция на данни. Проблемът и там беше единствено в посока Северна Македония.

Вътрешното министерство на Северна Македония излезе с публична позиция по случая: „ Макар и извънредно постепенно, допускането на хора и коли в Северна Македония при Деве хълм и през Станке Лисичково стартира следобяд, когато огромна част от чакащите за годишнината от рождението на Гоце Делчев, към този момент бяха избрали да се върнат назад в България “.

Българският вътрешен министър също разяснява проблема: „ За да няма такива проблеми в бъдеще, разпоредих неотложно да се приготвят три генератора, които ще бъдат дарени в понеделник на трите общи Граничен контролно-пропусквателен пункт. За страдание разбрах, че проблемите са траяли и след ръчната обработка на документите. Подобно държание е недопустимо “.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР