Северна Македония не е изпратила протестна нота до България заради

...
Северна Македония не е изпратила протестна нота до България заради
Коментари Харесай

Зоран Заев: България е приятел и заедно ще намерим решение на конфликта за идентичността

Северна Македония не е изпратила протестна нота до България поради реакцията на Българската академия на науките (БАН), която отхвърля македонския език, оповестява МИА.

``
реклама
 
" Реакциите не постоянно се показват в протестна нота. Някои реакции са посредством протестна нота, различен тип реакции са приучване на посланика в Министерството на външните работи, трети вид реакции са политически диалози. Вече открих контакт с премиера Борисов в края на годината или при започване на идната година, с цел да се забележим, ще приказваме “, добави той.
  
" Възнамеряваме да бъдем европейци, желаеме да влезем в Европейски Съюз. България е другар и такива дисонантни тонове в действителност не трябва да нарушават другарството. Недопустимо е през 21 век да отваряме въпроси за идентичността “, сподели Заев.
 
Той добави, че македонският език е приет по целия свят, той е вписан в Организация на обединените нации, идентичността е тествана.
 
" България е европейска страна, тя е огромен другар на Северна Македония и на македонския народ и имам вяра, че посредством разговор ще намерим решение на сходни въпроси, тъй като те са чувствителни “, сподели Заев.
 
Премиерът акцентира, че идентичността е възприятие, което никой не може да промени.
 
" Доказахме в договарянията с Гърция, че сме македонци от Република Северна Македония, които приказват македонски. Това го знае и България, подписахме Договор “, сподели Заев и изрази убеждението си, че през призмата на другарството ще бъде открито решение.
 
По-рано Международният семинар по македонски език, литература и просвета при университета " Св. Кирил и Методий " също излезе с реакция за изказването на Българската академия на науките.
 
" В Охрид са извършени 52 летни учебни заведения с над 4 000 участници от над 60 страни, измежду които редица изявени македонци и съществени учени от България. Български преподаватели, учени и откриватели са взели участие и в 46 интернационалните научни конференции, извършени в Лятната школа ".
 
" Какво ще кажат представителите на висшата академична и научна общественост на Европейския съюз по тези обстоятелства? Как ще заличат съществуването на македонския език? Умножавайки тези обстоятелства по нула?, е реакцията на Международния семинар за македонски език, литература и просвета. 

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести `` рекламаФорумФорум--> --> `` реклама
`` реклама За
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР