Северна Македония има конфликт с България, който блокира процеса на

...
Северна Македония има конфликт с България, който блокира процеса на
Коментари Харесай

Орбан иска да работи за оправяне на взаимоотношенията между Бъългария и РС Македония

„ Северна Македония има спор с България, който блокира процеса на присъединението им към Европейски Съюз. Сметнахме, че наложително би трябвало да посетим страните, които са в най-трудно състояние във връзка с присъединението към Европейски Съюз, и да им помогнем в решаването на съществуващите спорове. Европейски Съюз направи неточност с отделянето на РСМ от Албания “.

Това съобщи унгарският министър председател Виктор Орбан в изявление за унгарското радио „ Кошут “. На 26 септември Орбан дойде на двудневно посещаване в РСМ, отпред на делегация от 10 министри.

Припомняме, че на 25 септември Европейски Съюз взе решение за отделянето на Албания от РСМ в преговорния развой по пътя на евроинтеграцията.

26 септември 2024, 18:24

Президентът прикани политиците да не слизат до равнището на говорене в районен съд Македония

„ Северна Македония има спор с България, който блокира процеса на присъединението им към Европейски Съюз. Поради дебатите, свързани с ситуацията на националните малцинства, ние в Унгария, като сегашен ръководител на Европейски Съюз, сметнахме, че наложително би трябвало да посетим страните, които са в най-трудно състояние във връзка с присъединението към Европейски Съюз, и да им помогнем в решаването на съществуващите спорове. Това е една от аргументите да съм тук. Но има и по-важна причина, имаме и други въпроси, които са значими, и това е въпросът за миграцията “, сподели Орбан.

„ Ако желаеме да транспортираме нашите артикули до Унгария, откакто са пристигнали по море, пътят ни до гръцките пристанища води през Северна Македония. Икономическото съдействие сред двете страни е доста значимо “, акцентира унгарският министър-председател.

26 септември 2024, 21:12

Силяновска: Членството в Европейски Съюз не може да бъде с цената на проверка на историята на Северна Македония

„ Преди името на тази страна беше Македония, само че поради казуса с гърците се наложи да го трансформират на Република Северна Македония. Трябва да бъда доста деликатен и да дефинирам името на страната тъкмо по този метод, с цел да не възникне избран интернационален проблем “, добави Орбан.

Той съобщи, че Европейски Съюз е направил неточност като е забавил процеса на интеграция на страните от Западните Балкани.

„ Тази неточност се усилва, като се има поради, че страната ще бъде зад Албания по пътя към Европейски Съюз, за което не виждам причина “, посочи Орбан.

„ Стабилността на Западните Балкани и интеграцията им в Европейски Съюз са доста значими. Членството е голяма опция. Всички видяхме, че с участието постигнахме прогрес, само че Европейски Съюз загуби своята динамичност и би трябвало да осигурим разширение. Не подценяваме обстоятелството, че Украйна и Молдова получиха извънредно ускоряване по пътя към Европейски Съюз. Трябва да почитаме страните, които са работили за това дълго време, в този момент те са сложени на назад във времето, а това не е почтено. Смятаме, че е значимо да се резервира участието на Република Македония в Европейски Съюз и надлежно бихме желали да ускорим процеса на присъединение на Македония. Готови сме да организираме Втора междуправителствена конференция, в случай че не, ще се занимаваме с двустранни въпроси “, посочи главата на унгарското държавно управление.


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР