Северна Македония и Сърбия трябва да преминат през необходимите промени

...
Северна Македония и Сърбия трябва да преминат през необходимите промени
Коментари Харесай

Ангел Джамбазки: Възхвалата на бивши тоталитарни и комунистически режими е несъвместима с членството в ЕС


Северна Македония и Сърбия би трябвало да преминат през нужните промени в техните общества

„ Възхвалата на някогашни тоталитарни и комунистически режими е несъвместима с участието в Европейски Съюз “. Това съобщи българският представител в Европейския парламент и съпредседател на Вътрешна македонска революционна организация Ангел Джамбазки по време на конференция Западни Балкани в София. Петото издание на събитието се провежда от фондация „ Нова посока “, чийто заместник-председател е точно Джамбазки. „ През първото десетилетие на 21 век 14 страни от Централна и Източна Европа се причислиха към Европейския съюз. Това беше най-голямата вълна на присъединение и на лечение на раните, породени от Желязната завеса и руската окупация на Източна Европа. През 2013 година нашият безценен другар и правилен съдружник Хърватия беше първата страна от Западни Балкани, която се причисли към Съюза. Разширяването на Европейския съюз протича с друга активност, само че най-активна е политиката на интеграция към страните точно от Западните Балкани. Важни сътрудници и бъдещи членове на Съюза са Албания, Босна и Херцеговина, Косово, Черна гора. Разбира се Северна Македония и Сърбия, откакто преминат през нужните промени в техните общества “, сподели Джамбазки. Той акцентира, че всяка от тези страни има свои лични характерности – културни, етнически и политически.

„ Западните Балкани са неразделна част от Европа, само че с цел да станат същински членове на нашата общественост, някои от тях ще би трябвало да се освободят от нездравословните зависимости и да подхващат доста промени. От друга страна е значимо да преценяме и отчитаме спецификата на района и да предлагаме рационални решения за неговото развиване. Естествено, би трябвало да вземем поради въздействието на трети страни, които не постоянно са другарски за района. Такова въздействие е на Руската федерация през Сърбия. Друго такова е на Турция, трето на Китай. Те постоянно употребяват сложени лица и политически сили. Не постоянно другарски, постоянно много враждебни. Дестабилизация, основаването на политически спорове, основаването на напрежение на страните вътре. И в тази посока има доста образци “, съобщи българския представител в Европейския парламент.

Джамбазки обърна особено внимание на обстоятелството, че доста от страните кандидат-членки са изправени пред проблеми от предишното.

„ Това са неизлекуваните рани на въздействието на посткомунистическа Югославия, както и десетилетията на властнически комунизъм. Трябва да се подчертае, че присъединението към Европейски Съюз е невероятно без да се обсъдят властнически режими и да се сервира опрощение към потисканите народи и нации в някогашна Югославия. Всяка друга страна в Източна Европа, която беше в желязната хватка на комунизма, към този момент го направи. Този стандарт не би трябвало да се трансформира. Възхвалата на някогашни тоталитарни и комунистически режими е несъвместима с участието в Европейски Съюз. Европейският съюз би трябвало да даде явен път за присъединение, който да послужи като позитивен тласък за промени “, сподели съпредседателят на Вътрешна македонска революционна организация.

Той уточни като позитивен образец за осъществени промени Косово. „ С може би най-проевропейската си политика, най-проевропейското си поведение освен на Западните Балкани, а и в доста огромна част от Европа, Косово е образец “, съобщи Джамбазки. 

 

По думите му в Европейски Съюз и сега има доста вътрешни проблеми и би било рисково за устойчивостта на Съюза да се внасят нови открити въпроси сред държави-членки, без значение дали са сегашни или бъдещи.

„ Тук несъмнено няма по какъв начин да бъде заобиколен въпросът с проблемите, които се разкриват от ден на ден в Република Северна Македония. Ето за какво, ние се застъпваме за развой на присъединение, учреден на личните заслуги на всяка страна и аз мощно имам вяра, че нашите сътрудници от Западните Балкани ще работят интензивно, с цел да се причислят към нашия Съюз на страните и на нациите “, приключи Джамбазки.

Вицепремиерът на Косово Емилия Реджепи изрази признателност към България за помощта по пътя за присъединение към европейското семейство.

„ Благодаря ви доста за всичко, което сте създали за страната ни. Благодарим ви доста за полаганите старания да ни улесните и да ни помогнете за присъединението към Европейския съюз. За нас това е приоритет номер едно. Ние сме единственият народ на Балканите и в Европа, който няма право на свободно пътешестване. И като държавно управление, и като общество сме изпълнили всички наши отговорности, сложени от Съвета на Европа и от Европейския съюз. Изграждаме естествена демократична страна и вършим всичко по силите си дружно с новото държавно управление, което е фокусирано върху държавните права, битката срещу корупцията, промяна в просветителната и здравната система. И в този смисъл, вашата помощ и съответно помощта на Република България е извънредно значима. Изказвам признателност на България и на всички вас, които ни помагате по пътя ни към Европейския съюз ”, съобщи Емилия Реджепи.

 

„ В сегашния миг имаме обтегнати връзки с Република Сърбия. Като се замислите, в 21-и век да се стигне до сериозен спор или даже до война поради регистрационни номера на коли, това даже е смешно. Ние сме длъжни като страна да съблюдаваме Брюкселското съглашение, включително и за регистрационните номера. Това и вършим. И внезапно да се оказва, че сме стигнали до обстановка да сме против някого. Не, господа, ние не сме срещу никого. В Косово ние живеем всички дружно - и албанци, и сърби, и босненци, и турци, и роми, и всички останали нации ”, сподели още вицепремиерът на Косово.

Специално послание при откриването на събитието направи Оливер Вархей - комисар по съседство и разширението на Европейския съюз.

„ Разширяването на Европейския съюз е значителен детайл от нашия отговор на сегашния геополитически подтекст и Западните Балкани остават стратегически приоритет за Европейски Съюз. Препоръката на Комисията да се даде на Босна и Херцеговина статут на страна кандидат-членка е опция от решаващо значение, демонстрираща нашия ангажимент към европейската вероятност на Западните Балкани на Босна и Херцеговина. И изпраща най-много мощно и ясно обръщение към жителите на Босна и Херцеговина “, сподели Вархей. Той съобщи, че процесът на договаряния за присъединение на Албания и Северна Македония набира скорост, изпращайки мощно обръщение към двете страни, към целия район и отвън него.

 

„ В същото време разширението на Европейски Съюз остава развой, основан на личните заслуги и работещ по критерии и стандарти. Както беше очебийно и в нашите неотдавна оповестени отчети по отношение на разширението, няма директни пътища. Основните правила би трябвало да бъдат изпълнени в процеса на присъединение. Трябва да подчертая провокациите и изцяло промененият геополитически подтекст, пред който е подложен районът на Западните Балкани. Нарастващите цени на силата слагат обилни ограничавания върху съответните бюджети. В същото време дезинформацията, подправената информация и хакерските атаки са всекидневие. В този миг на геополитическа конкуренция е неотложно да подсигуряваме, че поддържаме района по-близо до нас. Сега повече от всеки път се нуждаем от повече съдействие и интеграция “, съобщи еврокомисарят.

Той съобщи, че планува поддръжка с Пакет за енергийна помощ на стойност 1 милиард евро, както и 30 милиарда евро за ускорение на зеления и дигитален преход, както и ще насърчи по-голямо районно съдействие и доближаване с Европейски Съюз.

В петото издание на конференцията Западни Балкани вземат участие още Мария Габриел - комисар по нововъведения, научни проучвания, просвета, обучение и юноша, Емилия Реджепи - заместител министър-председател на Република Косово за въпросите на малцинствата и човешките права, някогашният министър на превоза Петър Мутафчиев, евродепутатите Богдан Ржонца (Полша), Ладислав Илчич (Хърватия), Ана Фотига (Полша) и Чарли Ваймерс (Швеция),  политици от района, професори, публицисти и общественици.

 

Доклад „ Присъединяване на Северна Македония към Европейския съюз: Исторически обзор на връзките сред Република Северна Македония и Република България “ ще изнесе доцент доктор Милен Михов.

Обсъждат се процесът по разширението на Европейския съюз в посока Западни Балкани, усъвършенстваната съгласуваност на Западните Балкани и сигурността, миграцията и външната интервенция в Западните Балкани. На фокус са войната в Украйна, енергийната и икономическа рецесии и отражението им в районен проект. Ще бъде извършена и кръгла маса на млади политически водачи.

Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР