Северна Македония е в очакване на новия си президент. Предстоят

...
Северна Македония е в очакване на новия си президент. Предстоят
Коментари Харесай

Македонският президент: Политическият елит в България и ВМРО-ДПМНЕ бяха като братя по идеология

Северна Македония е в очакване на новия си президент. Предстоят избори „ 2 в 1 " - втори тур на президентските избори и парламентарен избор. Как изборите на съседите ще трансформират пътя на страната и връзките й с България?

bTV изпрати специфичен екип в РСМ - водещия и кореспондент Иван Георгиев, оператора Петър Джанаваров и техническия помощник Марио Николчев. По време на закриването на предизборната акция в Скопие президентът Стево Пендаровски и един от двамата кандидати на втория тур на президентския избор приказва пред екипа на BTV.

Това, което най-вече интересува българската аудитория в навечерието на тези избори е дали една възможна победа на вашите съперници от Вътрешна македонска революционна организация би означавало автоматизирано невписване на българите в македонската конституция и прекъсване на Северна Македония в нейния път към Европейски Съюз, попита репортерът Иван Георгиев.

Няма никаква алтернатива, че това е по този начин. Не мисля, че е имало някаква синхронизация сред българския политически хайлайф и главната опозиционна партия тук - ВМРО-ДПМНЕ. Но миналите три години те бяха като братя по идеология. Близнаци! Всяко отрицателно изявление от България към нас като македонци, които приказват македонски език, беше одобрявано тук като доказателство от главната опозиционна партия, че в Европа сме можели да влезем единствено като българи, което е безспорна неистина. Но този вид рискова изразителност, която несъмнено не идваше от всички български политици, а единствено от някои от тях, тук беше добре пристигнала, тъй като в редовете на опозицията, изключително в най-голямата опозиционна партия, това беше сурогат на политическата стратегия, която те нямат. Те нямат безусловно никакъв проект. Не различен - никакъв. Нито проект А, освен проект Б, по пътя към Европа. Те не желаят да вървят в Европа, отговори Стево Пендаровски.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР