Северна Корея вероятно се готви за ядрен тест, първи от

...
Северна Корея вероятно се готви за ядрен тест, първи от
Коментари Харесай

МААЕ предупреди: Пхенян вероятно се готви за нов ядрен тест

Северна Корея евентуално се готви за нуклеарен тест, първи от 2017 година насам, предизвести през днешния ден Международната организация за атомна сила (МААЕ), съобщи ДПА.

По думите на Рафаел Гроси, общоприет шеф на организацията на Организация на обединените нации за нуклеарен контрол, наблюденията свидетелстват за оживление в подземната нуклеарна апаратура " Пунгери ", ситуирана в северната част на КНДР. " Един от входовете е бил отворен, евентуално в подготовка за нов тест ", сподели той и напомни, че това би било " очевидно нарушаване " на резолюциите на Съвета за сигурност и мотив за " огромно безпокойствие ".

Гроси прикани режима в Пхенян да съблюдава тези резолюции и да сътрудничи с МААЕ. Северна Корея би трябвало да откри решение на всички значими въпроси, изключително на " зародилите в отсъствието на инспектори от организацията в страната ", акцентира той.

Северна Корея, която не разрешава инспекции на интернационалните нуклеарни инспектори, е направила в " Пхунгери " шест пробни нуклеарни гърмежа в интервала 2006-2017 година Вчера, в отговор на взаимно военно обучение на Съединени американски щати и Южна Корея, КНДР изстреля в морето осем балистични ракети, също в нарушаване на голям брой резолюции на Съвета за сигурност към Организация на обединените нации.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР