Северна Корея съобщи, че е тествала подводен дрон, който може

...
Северна Корея съобщи, че е тествала подводен дрон, който може
Коментари Харесай

Ким Чен Ун наблюдава изстрелването на подводен дрон с ядрена способност – държавни медии

Северна Корея заяви, че е тествала подводен дрон , който може да провокира радиоактивно цунами , написа „ BBC “.

Тайното оръжие е сложено във водите край провинция Южен Хамгионг във вторник, оповестява държавната осведомителна организация KCNA. Той е пътувал повече от 59 часа на дълбочина от 80 до 150 метра и е бил взривен край източния бряг, се споделя в отчета. Анализаторите обаче приканват към нерешителност във връзка с изказванията на Северна Корея по отношение на опциите на новото оръжие.

Напрежението на Корейския полуостров нараства, откакто Съединени американски щати и Южна Корея завършиха в сряда най-големите взаимни полеви учения от пет години насам. Президентът на Южна Корея Юн Сук Йол съобщи в петък, че „ ще се увери, че Северна Корея ще заплати цената за безразсъдните си провокации “.

Наречено „ Haeil “, цунами на корейски, оръжието на Севера е предопределено да нападна противников кораби и пристанища, като провокира „ супермащабна “ радиоактивна вълна, добавя KCNA. Медията написа още:

„ Този нуклеарен подводен атакуващ дрон може да бъде ситуиран на всяко крайбрежие и пристанище или да бъде теглен от надводен транспортен съд за работа . “

AFP  предаде:

„ Севернокорейският водач Ким Чен Ун управлява това обучение и сподели, че то би трябвало да послужи като предизвестие за Съединени американски щати и Южна Корея да „ осъзнаят, че неограниченият потенциал за въздържане на нуклеарна война на КНДР се ускорява с по-голяма скорост . “

Най-новото оръжие на Северна Корея наподобява симулира съветските торпеда Poseidon, за които се твърди, че са способни да провокират радиоактивни талази в океана и нуклеарни цунами та , които могат да унищожат крайбрежните градове в Съединени американски щати.

Но Лейф-Ерик Ийсли, професор в университета Ewha в Сеул, счита, че последното изказване на Пхенян „ би трябвало да бъде посрещнато със песимизъм “. Той разгласи:

„ Ясно се цели да се покаже, че режимът на Ким разполага с толкоз доста разнообразни средства за нуклеарна офанзива, че всеки предпазен или обезглавяващ удар против него би се провалил пагубно . “

Анкит Панда, експерт по нуклеарни оръжия във Фондацията Карнеги за интернационален мир, съобщи:

„ Склонен съм да одобрявам Северна Корея съществено, само че не мога да изключа опцията това да е опит за машинация (психологически операции). “

Юн изясни, че Северна Корея „ напредва с нуклеарните си оръжия всеки ден и прави ракетни провокации с невиждана активност . Той направи мненията на гала по случай Деня на защитата на Западно море, годишен празник в памет на бойците, починали при отбраната на Северната гранична линия, противоречива морска граница сред Кореите.

Отделно, Северът изстреля стратегически крилати ракети в сряда, „ заредени с тестова бойна глава, симулираща нуклеарна бойна глава , споделя KCNA.

Миналия четвъртък Пхенян изстреля междуконтинентална балистична ракета единствено часове преди водачите на Южна Корея и Япония да се срещнат за значими договаряния. През 2022 година Северна Корея изстреля повече от 90 ракети – най-многото, което в миналото е изстреляла за една година досега – макар че е обект на голям брой наказания от Организация на обединените нации, Съединени американски щати, Европейски Съюз и прилежащите страни .

Северна Корея стана по-настоятелна в нуклеарната си тактика при Ким Чен Ун, който управлява огромна част от скорошното развиване на оръжейната й стратегия и четири от шестте нуклеарни опита до момента.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР