Северна Корея предаде на САЩ 55 кутии с тленни останки,

...
Северна Корея предаде на САЩ 55 кутии с тленни останки,
Коментари Харесай

С. Корея предаде на САЩ 55 кутии, вероятно с останки на войници

Северна Корея съобщи на Съединени американски щати 55 кутии с тленни остатъци, за които се допуска, че евентуално са на US бойци, починали по време на Корейската война, заяви Би Би Си.

Разпознаването е много затруднено, а измежду всички остатъци е открита единствено една военна идентификационна плочка с име, чин и номер.
Според престъпен патолог останките „ най-вероятно са на американци “. Кутиите към този момент пътуват от Южна Корея към Хавай, където ще бъдат обширно изследвани.

Севернокорейските управляващи и преди са прибирали останките на военни, които са се оказвали неидентифицирани.

Преди седмица в американската база Осан в Южна Корея беше извършена публична военна гала по отдаване на чест на починалите. Именно в Осан бяха изпратени кутиите с тленни остатъци от Северна в Южна Корея.

„ На този стадий нямаме учредения да се съмняваме, че останките са свързани със починалите в Корейската война “, сподели Джон Бърд, патолог, който работи за основана в Хавай организация, която дава отговор за идентифицирането на останките.

Той изясни, че управляващите са се свързали със фамилията на боеца, чиято е била единствената открита идентификационна плочка, само че с пояснението, че към момента е рано да се каже дали останките в действителност подхождат на въпросната плочка.

През 2011 година Пхенян върна остатъци, за които се твърдеше, че са на английски боен водач, само че се оказа, че са на животно.

US управляващите обявиха, че въпреки всичко имат вяра, че сегашните остатъци ще са същински.
„ Очакваме да случи по този начин, че в даден миг да проведем интервенции в Северна Корея за намирането и връщането на тленни остатъци “, съобщи адмирал Джон Крайц, зам.-директор на хавайската военна лаборатория.

Връщането на американските тленни остатъци е една от точките, по които се споразумяха на срещата си Доналд Тръмп и Ким Чен-ун на срещата им през юни.

Двамата водачи се споразумяха и за тотална денуклеаризация на Корейския полуостров, само че по данни на разузнаването въпреки всичко Северна Корея продължава да прави нови нуклеарни ракети.

Защо има американски тленни остатъци в Северна Корея?

Повече от 326 000 американци са се сражавали дружно с бойци от Южна Корея, като част от обединението на Организация на обединените нации, защитаваща Юга от комунистическия Север. Все още към 33 000 военни са в неопределеност.
Между 1990 година и 2005 година 229 тленни остатъци са били върнати с Съединени американски щати, само че кооперацията със Северна Корея е била стопирана поради нуклеарната стратегия на страната.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР